Logo

X

Tolušić očekuje da će zemlju dobiti oni koji se uistinu bave poljoprivredom

Do sad su potpore dobivali oni koji nemaju ni kravu, a bavili bi se stočarstvom?!

Čak 163 mladih poljoprivrednika s područja istočne Hrvatske jučer, 11. veljače 2019. godine, potpisalo je ugovore o financiranju za mjere 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ i 6.2.1.

Ukupna vrijednost odobrenih ugovora iznosi 58,8 milijuna kuna, a potpisao ih je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

O POTPISANIM UGOVORIMA

Svaki mladi poljoprivrednik, korisnik operacije 6.1.1., dobiva mogućnost iskoristiti 50.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, odnosno 100 % potpore za cijeli niz aktivnosti koji doprinose razvoju gospodarstva, od kupnje poljoprivrednog zemljišta i alata, podizanja novih nasada, izgradnju prostora za izravnu prodaju svojih proizvoda i slične namjene.

Taj novac namijenjen je onima kojima će poljoprivreda biti glavno zanimanje i bit će obveznici doprinosa za socijalno osiguranje po osnovi poljoprivrede (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) najmanje 5 godina nakon konačne isplate potpore. S druge strane, 20.000,00 eura omogućeno je onima kojima poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznici doprinosa za socijalno osiguranje po osnovi poljoprivrede.

Iznos od 50.000,00 eura odobren je i poljoprivrednicima koji su prvi korisnici vrlo zanimljive operacije 6.2.1., a koji žele svoj poljoprivredni posao proširiti na nepoljoprivredne aktivnosti. Oni mogu ugovoreni novac iskoristiti za npr. mehaničarske radnje, turističke djelatnosti, kušaonice vina, proizvodnju kolača, likera, eteričnih ulja, peleta, ali i djelatnost uređenja krajolika, čuvanja djece te starijih i nemoćnih osoba.

Tolušić očekuje da će zemlju dobiti oni koji se uistinu bave poljoprivredom

Odgovarajući u Osijeku, gdje je potpisao ugovore o dodjeli poljoprivrednih potpora, na novinarska pitanja o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem, ministar poljoprivrede je ocijenio da “prijašnji natječaji i procedure definitivno nisu bili dobri”, da su bili šaroliki, ovisno o tome tko ih je provodio, te da se u tome području uvodi red.

“Dobar dio programa raspolaganja zemljištem je odobren i općine mogu krenuti s raspisivanjem natječaja. Oni koji nisu odobreni bit će odobreni vrlo skoro, kad se poprave stvari koje se moraju popraviti u samoj proceduri”, najavio je Tolušić.

Istaknuo je kako očekuje da će “ove godine praktično sve biti raspisano, pogotovo za Slavoniju, gdje je to bitno” te da prvi put prednost imaju stočari, a nakon njih dosadašnji zakupci i mladi poljoprivrednici.

“Oni koji su u prošlosti pisali, pa neću reći, lažne gospodarske programe, ali netko tko je rekao da će se baviti stočarstvom pa je na temelju toga dobio 50 hektara zemlje, a nije imao kravu svih 10 ili 15 godina, taj definitivno nije dosadašnji zakupac, nema prednost i na neki način je zasigurno prevario državu u svemu tome”, rekao je ministar Tolušić i dodao da će se o svemu voditi računa.

Ministar očekuje poštenu i korektnu raspodjelu državnoga poljoprivrednog zemljišta. “Očekujem poštenu i korektnu raspodjelu u kojoj će uvijek biti nezadovoljnih, to uopće nije upitno, ali će zemlju dobiti pravi poljoprivrednici, srednji, mali i veliki, svi koji se uistinu bave poljoprivredom”, poručio je Tolušić, što prenosi N1.

FOTO: Youtube screenshot