Logo

X

Svjetski dan oralnog zdravlja – “Reci Aaa: Čuvajte zdravlje usne šupljine”

"Reci Aaa: Čuvajte zdravlje usne šupljine" - slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja, koji se obilježava 20. ožujka sa ciljem razvijanja svijesti o važnosti oralnog zdravlja za očuvanje općeg zdravlja

“Reci Aaa: Čuvajte zdravlje usne šupljine” – slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja, koji se obilježava 20. ožujka sa ciljem razvijanja svijesti o važnosti oralnog zdravlja za očuvanje općeg zdravlja, piše n1info.com

Po rezultatima novog međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju mladih, provedenog 2018., više od jednom dnevno zube pere 60 posto dječaka i 71 posto djevojčica u dobi od 11 godina, 52 posto dječaka i 77 posto djevojčica od 13 godina, te 53 posto dječaka i 76 posto djevojčica u dobi od 15 godina.

Oralno zdravlje održava se prvenstveno pranjem zubi, ako se to ne radi dolazi do najrasprostranjenijih bolesti na svijetu –  karijesa, upale zubnog mesa i parodontitisa, ističu u HZJZ.

Bolesti usne šupljine mogu se reflektirati na zdravlje cijelog organizma, pa je oralno zdravlje iznimno važno za djecu od najranije dobi. Na oralno zdravlje također utječu način života, socijalni status, obrazovanje i životne navike – način prehrane, konzumacija alkohola i duhana, te redoviti kontrolni pregledi.

Foto: Pixabay (ilustracija)