Logo

X

Subvencioniranje stambenih kredita i niz drugih mjera

Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području Županije, a za kupnju stana ili kuće, i to bez obzira na njihovu životnu dob.

Na prijedlog župana Ivana Anušića vijećnici Županijske skupštine Osječko-baranjske županije na jučer održanoj sjednici podržali su Zaključak o pokretanju projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“. Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području Županije, a za kupnju stana ili kuće, i to bez obzira na njihovu životnu dob.

Pri tomu Županija će subvencionirati kamatnu stopu od jednog postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka s kojima zaključi ugovor o suradnji. Predviđeno je osiguranje sredstava za prvih 10 godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina, a odobravanje kredita bit će do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala u iznosu od 50 milijuna kuna. Najviši iznos kredita koji će Županija subvencionirati je 500.000,00 kuna, no stambeni kredit može biti i veći, a razliku će financirati korisnik kredita – stoji u priopćenju Osječko-baranjske županije.

Vijećnik Goran Soldo predložio je da se projekt proširi i na subvencioniranje kredita za adaptaciju i izgradnju kuća.

TO NIJE SVE…

– Ovo je samo jedna u nizu demografskih mjera Osječko-baranjske županije, a temeljem prijedloga vijećnika razmotrit ćemo i mogućnost proširenja projekta. Ujedno pozivam sve jedinice lokalne samouprave da su uključe u ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj, za koji već postoji puno upita i veliki interes, pa se nadamo i konkretnim učincima – rekao je župan Ivan Anušić.

Naglasio je kako je riječ o konkretnoj mjeri unutar sustavnog pristupa demografskoj politici kakav provodi Osječko-baranjska županija. Smatra da jednokratne potpore od nekoliko tisuća kuna nisu razlog da bi netko imao dijete te se demografskom politikom Županije želi obuhvatiti niz mjera i potpora obiteljima, od sigurnih radnih mjesta koja su realno plaćena preko vraćanja povjerenja u institucije, stvaranja pozitivnog okruženja, ostvarenja prava koja svakomu pripadaju po zakonu, potpore za cjeloživotno učenje i druge mjere u cilju izgradnje boljeg društva i uvjeta života. U tom kontekstu je bio i odgovor župana na inicijativu dr. sc. Lidije Dujmović za potpore obiteljima s troje i više djece.

FOTO: Službena stranica Osječko-baranjske županije