Logo

X

Stručni skup županijskih voditelja tehničke kulture 2022.

Nakon 50-ak godina od objave jedinog metodičkog priručnika tehničke kulture u Hrvatskoj ukazala se potreba za izradom priručnika koji će pratiti novi nastavni sadržaj predmeta Tehnička kultura i služiti učiteljima u redovnoj nastavi Tehničke kulture u osnovnim školama

Od 4. do 7. srpnja 2022. Hrvatska zajednica tehničke kulture i Agencija za odgoj i obrazovanje održale su Stručni skup voditelja županijskih stručnih vijeća učitelja tehničke kulture o izradi metodičkog priručnika tehničke kulture.

Nakon 50-ak godina od objave jedinog metodičkog priručnika tehničke kulture u Hrvatskoj profesora Borisa Malinara (tiskan 1969.) ukazala se potreba za izradom priručnika koji će pratiti novi nastavni sadržaj predmeta Tehnička kultura i služiti učiteljima u redovnoj nastavi Tehničke kulture u osnovnim školama, kao i učiteljima i mentorima u izvannastavnim i izvanškolskim radionicama tehničke kulture u Republici Hrvatskoj. Skup je organiziran u Hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, a na njemu je sudjelovalo 22 županijskih voditelja, 3 predstavnika Agencije za odgoj i obrazovanje, 3 predstavnika Hrvatske zajednice tehničke kulture i predstavnik akademske zajednice.

Sudionici su dogovorili okvire i smjernice za izradu priručnika i sudjelovali na tri radionice tehničke kulture na kojima su napravili zadane vježbe: metodičkoj radionici 6. razreda s naglaskom na različite metode rada i korištenje nestandardnih alata, radioničkim vježbama s metodičkim pristupom u području elektrotehnike i na radionici prezentacije nastavnog sata iz robotike.

Sudionici su ocijenili skup u cjelini ocjenom 4,75. Pozitivnim su istaknuli razmjenu mišljenja, radnih iskustva i materijala među učiteljima kao i dugoročni učinak očekivanog rezultata skupa.