Logo

X

Stjepan Ribić: Želim se zalagati za jaku Hrvatsku u jakoj Europi

Izbori za Europski parlament održat će se 26. svibnja 2019. godine

Izbori za Europski parlament održat će se 26. svibnja 2019. godine.

Europski izbori su izbori za članove Europskog parlamenta koje biraju državljani članica Europske unije. Europski se izbori provode svakih pet godina i to u svim državama članicama istodobno.

Europski parlament je jedna od najvažnijih institucija Europske unije. Parlament je jedino neposredno izabrano predstavničko tijelo Europske unije, a sastavljen je od članova svih država članica. Parlament je uz Vijeće ministara Europske unije zakonodavno tijelo Unije što znači da suodlučuje o najvećem broju zakonakoji se odnose na sve države članice i njihove građane.

Razgovarali smo s HDZ-ovim kandidatom za EU izbore Stjepanom Ribićem koji je na pitanje kakva je snaga EU parlamenta u Republici Hrvatskoj, govoreći u kontekstu hrvatskih prilika i okolnosti, odgovorio je:

-Velika, treba znati da dvije trećina odluka koje se donesu u Europskom parlamentu direktno se tiču RH i naše svakidašnjice.

-RH kao zemlja punopravna članice EU mora imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu koji će progovarati o svim potrebama i problemima s terena, u mom konkretnom slučaju iz Grada Osijeka, Slavonije, Istočne Hrvatske i Hrvatske u cijelosti. Mnoge su dobrobiti koje Hrvatska uživa od punopravnog članstva u EU. U ovom financijskom razdoblju 2014 – 2020, dobili smo na raspolaganje 10.7 milijardi eura od kojih smo već do sada ugovorili 66 % tog iznosa, a do kraja ovo godine ugovoriti ćemo 85 % od tog iznosa. 14,4 milijarde kuna povukli smo više iz proračuna europske unije nego što smo u njega uplatili. Tim putem želimo nastaviti i dalje i graditi Hrvatsku za generacije.

Koji su Vaši planovi i s kojim ciljem ulazite u parlament?

-Jedna od ključnih stvari koja će biti među prvima na dnevnom redu novih europarlamentaraca je izglasavanje višegodišnjeg financijskog proračuna EU za razdoblje 2021 – 2027. Godina. Koliko će sredstava iz zajedničkog europskog proračuna RH imati na raspolaganju i na koji način će koristiti ta sredstva ta će odluka ovisiti o europskim parlamentarcima koji će naši sugrađani izabrati. Stoga ih pozivam da izađu i mudro glasaju za one ljude koji su se dokazali u prethodnim  godinama svoga rada, važno je poslati ljude u europski parlament koji su veću upoznati s radom EU institucija, osobno sam od 2006 godine kroz naše Predstavništvo Slavonije i Baranje prisutan i aktivan u različitim odborima s puno poznanika i prijatelja s kojima želim surađivati i dalje za dobrobit naše Hrvatske.

Za što ćete se zalagati?

-Želim se zalagati za jednak standard svih građana europske unije, što direktno znači jačati standard svih hrvatskih građana, želim se zalagati za jednakomjerni razvoj svih regija u EU, posebice za one najslabije razvijene regije, među koje se ubraja i naša Slavonija.  Raditi najačanju kohezijske politike. Želim se zalagati za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa u sigurnoj i demokršćanskoj Europi. Želim se zalagati za jaku Hrvatsku u jakoj Europi.

Koja su Vaša očekivanja od izbora?

-Očekujem prvenstveno da će naši građani izaći na izbore i da će prepoznati važnost Europskih izbora i naših predstavnika u EU parlamentu. Europska politika nije neka daleka vanjska politika RH, ne to je naša svakidašnjica!

Vaša poruka ljudima?

-Loše političare biraju ljudi koji ne izlaze na izbore, na Vama je izbor, Vaš glas je značajan i zato nemojte ostati kod kuće u nedjelju 26. svibnja nego izađite na izbore izvršite svoju građansku dužnost.