Logo

X

Stanko Mršić: Bjelica je uveo koheziju u momčad, nema više zvijezda koje odskaču statusom i ponašanjem

Razgovarali smo sa proslavljenim Hrvatskim trenerom koji je vodio trenutačnog trenera Dinama Nenada Bjelicu u njegovim igračkim danima u Osijeku

Iza nas je vrlo uspješan tjedan hrvatskog nogometa, Dinamo se po prvi puta nakon više od 40 godina plasirao u knock-out fazu europskog natjecanja i to sa maksimalnim učinkom od četiri pobjede. Nenad Bjelica u Dinamu obavlja fenomenalan posao sa mladim igračima, a uoči reprezentativne stanke uzeli smo vremena popričati sa osobom koja ga jako dobro pozna, a to je njegov nekadašnji trener i općenito legenda u hrvatskim trenerskim krugovima, Stanko Mršić.

” Rekao bih da je Nenad nešto pokupio i od mog rada, traži disciplinu koju sam i ja tražio kod svojih igrača, momke koji u svakom trenutku znaju šta hoće. Napravio je ovdje jednu vrlo dobru selekciju igrača, nitko se ne buni, nitko ne pravi probleme, nikom ne izlijeću neke nepotrebne gluposti i ne narušavaju atmosferu tima. ”

Kakav sistem nogometa igraju odabranici Nenada Bjelice? Jeste li ga u vrijeme njegove igračke karijere vidjeli kao potencijalnog trenera?

“Njegovi momci igraju jedan sistem igre koji drži nulu, primaju dosta malo golova, obrana je jaka, imaju kvalitetu prema naprijed i u tom smjeru se pokazao kao izvrstan menadžer. Kao igrač je bio odličan, a znao sam da se može kad tad pronaći i u menadžerskom poslu, pogotovo sada je lakše kad nema više Mamića da mu diktira što da radi.”

U čemu je razlika, gdje je to Bjelica uspio, a da drugi treneri prije njega nisu uspjeli?

” Lutali su sa igračima, imali su dvije-tri zvijezde koje su odskakale po kvaliteti i remetili su rad i disciplinu, iz godine u godinu. Uvijek se nešto događalo, uvijek je nešto remetilo rad trenera i ekipe, a sada je to napokon sjedinjeno i rezultati se vide, trebalo je puno hrabrosti i odvažnosti dovest pravog igrača, kontrolirati ga i razvijati kroz razne pozive prijateljskih utakmica i Bjelica na taj način dovodi igrače koji su živi, brzi, koji žele odraditi ono što im trener kaže i postavit se tako na terenu i rezultati se odmah vide.”

Foto: Sport Arena