Logo

X

SDP: Svinjogojska apokalipsa u Slavoniji!

Većina proizvođača kojima su životinje eutanazirane zbog ove opake bolesti više neće imati mogućnost pokrenuti proizvodnju s obzirom da svinjogojstvo nije motor koji se upali ili ugasi

“Afrička svinjska kuga zapečatila je sudbinu svinjogojstva u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na dvije najistočnije županije. Oko 450 svinjogojaca u idućih godinu dana onemogućeno je u radu – kupovini svinja, njihovom uzgoju na farmama i proizvodnji mesa”, javlja priopćenjem regionalni savjet SDP-a za poljoprivredu i hranu za pet slavonskih županija.

Podsjećamo da je 75% proizvodnje svinja u Hrvatskoj na području Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije. Većina proizvođača kojima su životinje eutanazirane zbog ove opake bolesti više neće imati mogućnost pokrenuti proizvodnju s obzirom da svinjogojstvo nije motor koji se upali ili ugasi. S obzirom da je onemogućen i promet svinja, problem se pojavljuje i kod onih proizvođača koji nisu morali eutanazirati svoje životinje. Naime, životinje koje su trebale biti prodane sa 140 kg nakon dosezanja 200-injak kg više nitko ne želi kupiti. Propast svinjogojstva u Slavoniji je zagarantirana!

Navedene činjenice upućuju na namjerno uništavanje domaće poljoprivredne proizvodnje ili, u najboljem slučaju, potpuno zanemarivanje ove grane poljoprivredne proizvodnje koja samim time pogoduje najvećim proizvođačima i uvozničkom lobiju.

Predlažemo hitno donošenje sljedećih mjera:
– Uklanjanje kategorizacije farmera
– Obustava otplate kredita pogođenim proizvođačima
– Kvalitetnije informiranje i edukacija proizvođača
– Omogućavanje prometa svinja koje su veterinarski pregledane i nisu bolesne
– Kontrola populacije divljih svinja
– Bolja kontrola prometa domaćih životinja i mesa, posebice s BiH i Srbijom

“Apeliramo na Vladu RH i resorno ministarstvo da ovu situaciju sagleda ne samo iz javno-zdravstvene nego i ekonomske i ljudske strane. Samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji već nam je godinama na zabrinjavajućoj razini, a uvoz se iz godine u godinu drastično povećava! Propast hrvatskog seljaka nikada nije bila očitija nego danas, a krajnje vrijeme za reakciju na ovu katastrofu nije danas – bilo je još jučer”, zaključuje Boris Piližota, voditelj Regionalnog savjeta SDP-a za poljoprivredu i hranu za pet slavonskih županija.