Logo

X

SDP-ov Savjet za poljoprivredu: Nakon propasti mljekarstva na redu je i svinjogojstvo

Sa strahom možemo gledati što se u Slavoniji događa. Zabrana držanja svinja od godine dana nakon pozitivne afričke svinjske kuge na gospodarstvu je zastrašujuća jer je to u stvari zastoj u proizvodnji od najmanje dvije godine

“Ministarstvo poljoprivrede je 28. srpnja 2023. godine ponovno izdalo novu Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici. U nepunih mjesec dana ovo je već sedma verzija. Već samim tim Ministarstvo ne ulijeva povjerenje da zna što radi. Kako se Naredba mijenja sa svakim novim saznanjem da je prethodnu nemoguće sprovesti raste nepovjerenje svih dionika na koje se odnosi”, priopćio je SDP-ov savjet za poljoprivredu.

“Zone ograničenja i zaražene zone određene su rješenjem Ministarstva. Rješenje se mijenja kako se širi zaraženo područje. S 31. srpnja 2023. u zonu ograničenja spada 12 općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji i 3 općine u Brodsko-posavskoj županiji. U zonu nadziranja spada 17 općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji i 3 općine u Brodsko-posavskoj županiji i općina Strizivojna u Osječko-baranjskoj. Kao zaražena zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge u divljih svinja određeno je 5 općina i gradova u Karlovačkoj županiji, jedna općina u Ličko-senjskoj i 8 općina i gradova u Sisačko-moslavačkoj županiji.

EU je propisala mjere kako bi zaštitila svoje gospodarstvo i mi kao država članica trebamo ih provoditi. Između ostaloga i svoje svinjogojstvo u nezaraženim dijelovima RH trebamo zaštititi. Međutim, prema neslužbenim informacijama problemi koji su zatekli svinjogojce su višestruki, od neregistriranih uzgoja do potpunog bezvlađa u vezi dokumentacije kod prometa svinja i neznanja u vezi biosigurnosnih mjera koje su bili dužni i do sada provoditi u svojim uzgojima o vremenskim uvjetima da i ne govorimo.

Nisu svinjogojci krivi. U Hrvatskoj nije moguće doći do informacija o bavljenju bilo kojom djelatnosti, a kamoli stočarstvom. U šumi propisa nitko se ne može snaći. Pravilnici i Naredbe objavljuju se u Narodnim novinama da o tome nitko nije obavješten. Nema popisa važećih propisa na stranicama Ministarstva kao ni drugdje.

Poljoprivrednicima se ne nude niti im je obveza pohađati predavanja i radionice na kojima bi im se prenijela informacija koje su njihove obveze. Savjetodavna služba je totalno podbacila u dijelu uvjeta za uzgoj životinja, osim onih za koje se dobivaju poticaji. Svinjogojci ne znaju u koju kategoriju biosigurnosti su im gospodarstva svrstana zbog nevjerojatne konstrukcije Ministarstva da ni veterinar ne zna u kojoj će kategoriji gospodarstvo biti dok ne unese podatke iz upitnika učinjenog na gospodarstvu u računalnu bazu podataka.

Karakteristično za Hrvatsku Ministarstvo je propisalo gore spomenutom Naredbom pregršt neprovedivih mjera. Veterinarska mreža na koje se je nekoć davno država mogla osloniti u slučajevima suzbijanja zaraznih bolesti godinama je devastirana te sada ne postoji. Dovedene do neisplativosti veterinarske stanice i ambulante su se preorijentirale na male životinje. Ministarstvo u zonama ograničenja propisuje popis objekata gdje se drže svinje, u neregistriranim objektima usmrćivanje svinja, u objektima koji ne udovoljavaju biosigurnosnim uvjetima klanje u klaonicama, ako to nije moguće usmrćivanje, rekategorizaciju za objekte koji udovoljavaju biosigurnosnim uvjetima te kliničke preglede svinja bez simptoma radi premještanja. Popis objekata, rekategorizaciju, klinički pregled te usmrćivanje svinja provesti će ovlašteni veterinari. Ovlaštenih veterinara ni približno nema dovoljno.

Veterinarske organizacije su privatne tvrtke sa vlastitim planovima rada i projekcijama i nisu spremne za ovakva izvanredna stanja. Nevjerojatno je da se kod suzbijanja zaraznih bolesti koje je bitno za gospodarstvo jedne države Ministarstvo oslanja na privatne tvrtke kojima je u konačnosti sudjelovanje u mjerama koje je propisalo Ministarstvo neisplativo i fakultativno. Naravno, ovlaštene veterinarske organizacije koje su sklopile ugovor o provedbi naređenih mjera s Ministarstvom za određeno područje su jedine i obvezne provoditi naređeno na tim područjima, ali takve organizacije ekipirane su za normalno stanje, a ne za izvanredne situacije. Za sada je zavidna empatija veterinarskih organizacija iz drugih dijelova Hrvatske koje dolaze na ispomoć u Slavoniju.

U Ministarstvu postoji jedan cijeli Sektor koji se bavi zaraznim bolestima životinja pa je nejasno kako su propustili predvidjeti pojavu Afričke svinjske kuge koja je tako dugo već u regiji i imati spremnu logistiku, ljudstvo, opremu za suzbijanje te procedure i upute dogovorene sa svim dionicima proizvođačima lokalnim i regionalnim samoupravama, MUP-om i Državnim inspektoratom.

Približni broj farmi u Vukovarsko-srijemskoj županiji je 1600. Stotinjak je onih s više od 100 svinja. Obzirom na navedeni broj gospodarstava očekivanje da će se mjere koje je propisalo Ministarstvo uspješno provesti je nerealno.

Sa strahom možemo gledati što se u Slavoniji događa. Zabrana držanja svinja od godine dana nakon pozitivne afričke svinjske kuge na gospodarstvu je zastrašujuća jer je to u stvari zastoj u proizvodnji od najmanje dvije godine. Izbjegava se spomenuti da pravo na naknadu štete za eutanazirane životinje nemaju subjekti koji nisu sukladni s propisima. Pitanje je hoće li se stočari od ovoga ikada oporaviti i koja će sljedeća bolest pokositi neku drugu granu poljoprivredne proizvodnje, jer mi nismo bili spremni”, zaključili su iz SDP-a.