Logo

X

SDP Osječko-baranjske županije – Gospodo iz HDZ-a imate li imalo srca ili barem srama?!

Svoj postupak pravdaju cijenom energenata i činjenicom da su domovi u Osječko-baranjskoj županiji među jeftinijima u Hrvatskoj

Smještaj u domove za starije i nemoćne značajno poskupljuju od 01.07. Oni s malenim mirovinama su stoga u problemu, jer dodatnih 1000 kuna nije lako “izmisliti”. Objektivni razlozi povećanja su povećanje troškova života, energenata i povećanja prava zaposlenih u domovima. U Ministarstvu tvrde da nitko od umirovljenika neće završiti na ulici. “Mi ćemo za njih u slučaju potrebe pokrenuti priznavanja prava iz sustava socijalne skrbi, kako baš nitko ne bi ostao bez smještaja. Ostali imaju svoje obveznike”, rekla je Štefičer.

SDP OBŽ je poslao priopćenje na ovu temu koje prenosimo u cijelosti.

Od 1. srpnja HDZ-ova vladajuća klika izvela je još jedan udar na građane. Ovaj put su im na meti umirovljenici. Naime, od 1. srpnja poskupjeli su domovi za starije i nemoćne i to za 10% do 20%. Međutim, to im nije dovoljno. Dodatno su poskupjele i sve usluge koje korisnici domova dobivaju. Radi se o domovima za starije i nemoćne kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, dakle radi se o domovima u Osijeku, Đakovu i Belom Manastiru.

HDZ-ova ekipa tako je udarila direktno na džepove umirovljenika. Mislimo da nikome nije potrebno pojašnjavati u kakvom su socijalno-imovinskom stanju umirovljenici. Svoj postupak pravdaju cijenom energenata i činjenicom da su domovi u Osječko-baranjskoj županiji među jeftinijima u Hrvatskoj. Gospodo draga – pa mirovne, kao i plaće, su u Osječko-baranjskoj županiji među najnižima u Hrvatskoj pa vas to ne sprječava da pričate bajke o kvalitetnom životu u Slavoniji. Dok se čitava Europa grčevito bori da sačuva svoje građane od trenutne krize vi odlučite udariti poskupljenjem na stare i nemoćne. Imate li imalo srama? S jedne strane HDZ podiže mirovine za par postotaka, a s druge strane umirovljenicima uzima do 20% za smještaj u domovima. Svaka vam čast! I nije nam jasno što po ovom pitanju čine vaši koalicijski partneri koji se tobože deklariraju kao umirovljenička stranka koja se predstavlja kao zaštitnik interesa umirovljenika. Zbilja nam nije jasno.

Resorni ministar je najavljivao razgovore s predstavnicima županija oko poskupljenja domova, ali to očito ili nije bila istina, ili vlastodršci u Osječko-baranjskoj županiji ne žele razgovarati s ministrom, ili ih jednostavno nije briga. Svima je jasno da su energenti poskupjeli. Svima je jasno da je inflacija veća nego što je to Vlada spremna priznati. Svima je nama jasno da se u Slavoniji teško živi (osim naravno HDZ-u), ali zar je zaista bilo potrebno to prelamati preko leđa onih koji su ionako najsiromašniji? Je li financijsko stanje domova pa i samog osnivača, Županije, tako teško da se nije imalo izbora nego udariti na već ionako prazne džepove slavonskih i baranjskih umirovljenika? Hoćete li na ulicu izbaciti starce koji neće moći plaćati vaše poskupljenje?

S jedne strane SDP je u Skupštini Osječko-baranjske županije predlagao modele pomoći osnivačima odnosno vlasnicima domova za starije i nemoćne osobe kako bi se trošak koji pada na korisnike domova smanjio i to, naravno, uvažavajući socio-imovinski status samog korisnika. A s druge strane HDZ sav trošak poskupljenja i inflacije prebacuje upravo na korisnike domova odnosno na starije i nemoćne koji ionako predstavljaju najugroženiji dio društva.

Apeliramo na obnašatelje vlasti iz HDZ-a kao i na njihove koalicijske partnere koji u svojim nazivima imaju riječ „umirovljenici” da isprave svoj sramotni postupak.

Gospodo, ako vam ne smeta što su u Slavoniji najniže plaće, ako vam ne smeta što su u Slavoniji najniže mirovine, zašto vam onda smetaju niže cijene domova za starije i nemoćne? Shvatite jednom za sva vremena – građani nisu tu da pune vaše blagajne, već ste vi tu da zaštite najugroženije. Možete li to napokon shvatiti?

Pozivamo župana, upravna vijeća domova za starije i nemoćne u vlasništvu Osječko-baranjske županije, umirovljeničke stranke koje čine dio vladajuće HDZ-ove koalicije i ostale aktere ove sramotne priče da isprave ovu neprihvatljivu situaciju.