Logo

X

SDP OBŽ predlaže mjere za ublažavanje utjecaja inflacije u županiji

Najveći dio naše potrošačke košarice čine temeljne životne potrebe, poput prehrambenih proizvoda i energije. To je logično ako znamo da smo država s ispodprosječnim osobnim dohotkom po stanovniku

Inflacija u Hrvatskoj najviša je u proteklih devet godina, a kako Hrvatska pripada skupini članica EU-a s najvećom zastupljenošću prehrane i energije u ukupnoj potrošačkoj košarici, činjenica da imamo ogromnu inflaciju troškova predstavlja problem za razvoj i za svakodnevni život građana. Najveći dio naše potrošačke košarice čine temeljne životne potrebe, poput prehrambenih proizvoda i energije. To je logično ako znamo da smo država s ispodprosječnim osobnim dohotkom po stanovniku.

Rastuća inflacija dovest će do daljnjeg siromaštva građana što zahtjeva mjere s ciljem njihove zaštite. Zato je SDP predstavio svoje mjere kojima je htio izazvati Vladu da napravi nešto za umirovljenike i one s najmanjim plaćama. Inflacija ne pogađa sve jednako, oni koji su siromašni će postati još siromašniji, kaže Sanja Bježančević, Predsjednica Županijske organizacije SDP-a OBŽ u ovom priopćenju.

Na tragu enormnog poskupljenja cijene odvoza otpada u gradu Đakovu Županijska organizacija SDP-a Osječko-baranjske županije izaziva vladajuće u jedinicama lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji da uvedu mjere koje će ublažiti utjecaj inflacije na stanovnike svojih općina i gradova. Vladajući, u okviru svojih mogućnosti, mogu:

  1. Ukinuti porez na potrošnji i porez na zakup javnih površina kao kompenzacijska mjera ugostiteljima za povećanu cijenu energenata, struje i plina, što će im barem donekle olakšati poslovanje, pomoći da zadrže radnike i barem djelomično pomoći da ne moraju ići u enormna podizanja cijena.
  2. Smanjiti cijene vrtiće kao pomoć mladim obiteljima i kao demografsku mjeru s ciljem zadržavanja mladih obitelji u sadašnjim mjestima stanovanja što će dovesti do smanjenja daljnje depopulacije, kao što će pomoći i mladim obiteljima da se lakše nose sa sveprisutnim poskupljenjima.
  3. Smanjiti cijenu odvoza otpada za građane ili odustati od povećanja u onim JLS-ima gdje je isto najavljeno kao mjera koja ima učinak na sve stanovnike podjednako.
  4. Smanjiti cijenu vode, jer ako gradovi i općine nemaju utjecaj na cijenu struje, plina ili goriva tad moraju djelovati tamo gdje mogu, a jedna od tih mogućih mjera je i cijena vode.
  5. S obzirom na to da se proračuni općina i gradova pune izdašnije nego prethodnih godina, pogotovo na stavci poreza na dohodak, vidljivo je da postoje mogućnosti direktne financijske pomoći iz proračuna socijalno najugroženijim skupinama kao što su umirovljenici i nezaposleni, ali i drugi, i to u vidu energetskog dodatka sukladno financijskim kapacitetima pojedine općine i grada. Ovu mjeru bi gradovi i općine trebale provesti u drugoj polovici godine, kad dinamika punjenja proračuna bude jasna, a svakako prije zime odnosno sezone grijanja.
  6. Kao mjera pomoći obiteljima s djecom školske dobi predlažemo da do početka iduće školske godine sve općine i gradovi, koji još nemaju tu mjeru, uvedu pomoći pri opremanju djece za školu u vidu pomoći pri kupnji radnih bilježnica, školskog pribora i sl.
  7. Pozivamo sve općine i gradove da razmotre načine kojima raspolažu novcem prikupljenim od građana na temelju plaćanja komunalne naknade i to u vidu ne samo potencijalnog smanjenja iznosa komunalne naknade tamo gdje je to moguće, nego i samog načina trošenja istog. Apeliramo da se u ova teška vremena u drugi plan stave sve neprioritetne aktivnosti koje se financiraju iz komunalne naknade, a da se prioritetni komunalni zahvati financiraju isključivo iz komunalne naknade, a ne iz nenamjenskih sredstava kako bi svakoj općini i gradu ostalo na raspolaganju što više nenamjenskih sredstava, jer se samo s tim sredstvima može pomoći građanima da prežive ova teška i izazovna vremena.