Logo

X

Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske dobio zvjezdarnicu i planetarij

U sklopu projekta izvode se opsežni građevinski radovi u školama partnerima, koji uključuju ugradnju zvjezdarnice, planetarija i senzomotoričke sobe. Također će se opremiti laboratorij, STEM učionice, radionicu, informatičke učionice i prateće prostore.

U novoobnovljenom prostoru Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske jučer (19. rujna 2023. godine) je održan sastanak projektnih partnera na kojem su predstavljene provedene aktivnosti te je predložen daljnji plan provedbe projekta.

Partneri su obišli nove prostore u sklopu OŠ J. Kozarac, Josipovac Punitovački u kojima se nalaze opremljene učionice za matematiku i informatiku, laboratorij kemije, radionica s laserskim i 3D printerima, planetarij i zvjezdarnica. Prostor će uskoro biti stavljen u funkciju provedbe radionica s učenicima i učiteljima. Sve aktivnosti provode se u sklopu provedbe projekta “Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske” čiji je nositelj Osječko-baranjska županija,a financiran je iz Financijskog mehanizma EGP-a za razdoblje 2014.-2021. godine i sredstava Državnog proračuna RH.

Podsjetimo,

22. srpnja 2022. godine potpisani su Ugovori o financiranju projekata iz Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“, u okviru kojeg je Osječko-baranjskoj županiji, kao nositelju, odobren projekt uspostave „Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske“, u OŠ „Josip Kozarac“ Josipovac Punitovački. Ukupna vrijednost projekta je 21.020.771,60 kuna, a partneri u provedbi su: Virovitičko-podravska županija, OŠ „Josip Kozarac“ Josipovac Punitovački, Osnovna škola Josipa Kozaraca Slatina, Osnovna škola Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteret Innlandet Gjøvik, Norveška te Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj „CEDRA“ Split. Uspješnu realizaciju svih aktivnosti osigurat će i suradnici, kao što je SSŠ Antuna Horvata u Đakovu, PMF Zagreb, Hrvatski astronomski savez i drugi. Ovaj projekt financirat će se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, a vrijeme provedbe je od srpnja 2022. godine do travnja 2024. godine.Po završetku projekta, planiran je nastavak ovih i sličnih aktivnosti RZC-a PAN HR.

U sklopu projekta izvode se opsežni građevinski radovi u školama partnerima, koji uključuju ugradnju zvjezdarnice, planetarija i senzomotoričke sobe. Također će se opremiti laboratorij, STEM učionice, radionicu, informatičke učionice i prateće prostore. Uz škole, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Poduzetnički inkubator BIOS će također nabavljati suvremenu opremu potrebnu za održavanje raznovrsnih edukacije za odgojno-obrazovne djelatnike, edukacije i program treninga trenera iz STEM područja, kao i iz područja IKT-a, aktivnog građanstva i poduzetništva. Također ćemo provesti i program usavršavanja OOD-a za rad s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima u STEM područjima, kao i edukacije iz područja pedagogije i metodike. Ovim edukacijama učitelji će jačati svoje kompetencije za rad u nastavi, ali im se i pruža mogućnost educiranja za budući rad u STEM centru.

Najvažnije su brojne aktivnosti za učenike, kojima ćemo jačati njihove STEM kompetencije, kao i učeničke vještine u području IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva. Snažan naglasak je na aktivnostima za djecu koja pokazuju pojačan interes za znanstvena područja, u čemu će svakako pomoći testiranje svih učenika 4. razreda OŠ OBŽ-a i VPŽ-a na darovitost, koje će provesti ove nastavne godine.