Logo

X

Radionica izrade pisanica

Cilj radionice je očuvanje tradicije i običaja Baranjaca, kao i promovirati novo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u Baranji

Ministarstvo kulture i medija ove je godine zaštitilo umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova utvrdivši mu svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. Stoga su iz Centara za kulturu grada Belog Manastira i Etnološkog centra
baranjske baštine došli na ideju jedinstvenog bojanja i ukrašavanja pisanica motivima baranjskog šokačkog veza. Cilj je očuvati tradiciju i običaje Baranjaca, kao i promovirati novo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u Baranji.

Sukladno tome, u Etnološkom centru baranjske baštine (Kralja Tomislava 70, Beli Manastir) 25. ožujka 2021. godine s početkom u 10.00 sati održat će se prikaz/radionica bojanja pisanica tradicionalnim načinima s motivima baranjskog šokačkog veza.

Prikaz/radionica će se održati uz vodstvo čuvarica tradicije i baranjskog šokačkog veza s područja Općine Draž, ali i ostalog šokačkog dijela Baranje. Voditelji su: članice KUD-a Seljačka sloga Gajić Eva Kostolić (Gajić), Jela Nikolić Bokšić (Gajić), te ljubitelj baranjskih starina i običaja Marko Horvat (Duboševica).

Prikaz/radionica je, uz obvezno poštivanje svih epidemioloških mjera, ograničena na 5 sudionika koji se moraju prethodno najaviti na broj telefona 095/378-88-93 najkasnije do 22. ožujka 2021. godine.

Izrađeni predmeti bit će izloženi u Etnološkom centru baranjske baštine do Uskrsa i posjetitelji ih mogu pogledati radnim danom od 9 do 16 sati.

Foto: TZ Baranja