Logo

X

Radionica izrade i izložba baranjskih šokačkih čarapaka

Prijava za sudjelovanje na radionici je obvezna zbog ograničenog broja mjesta, a ulaz na izložbu je slobodan uz poštivanje svih epidemioloških mjera :D

Ministarstvo kulture i medija ove je godine zaštitilo umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova utvrdivši mu svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. Stoga smo za Vas organizirali izložbu tradicionalnih baranjskih čarapaka s motivima baranjskog šokačkog veza, kao i radionicu izrade šokačkih čarapaka. Cilj nam je očuvati tradiciju i običaje Baranjaca, kao i promovirati novo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u Baranji.

U četvrtak 15. srpnja 2021. u suradnji s KUD-om „Seljačka sloga“ Gajić u Etnološkom centru baranjske baštine (Kralja Tomislava 70, Beli Manastir) održat će se radionica „Izrade šokačkih čarapaka“. Voditeljice radionice su Eva Kostolić, Eva Balatinac i Jela Bokšić-Nikolić. Voditeljice će demonstrirati tehniku izrade čarapaka i njihovog ukrašavanja tradicionalnim baranjskim, šokačkim vezom. Radionica počinje u 10:00 sati. Sudjelovanje na radionici je iz epidemioloških mjera ograničeno na 10 sudionika.

Prijava za sudjelovanje na radionici je obvezna zbog ograničenog broja mjesta. Prijaviti se možete na broj telefona +385953788893, do 14 srpnja. Ulaz za sve prijavljene je slobodan. Na radionici mogu sudjelovati i djeca mlađeg uzrasta, ali u pratnji roditelja. Za sve ostale informacije slobodno se obratite na navedeni broj telefona Jasmini Doboš, stručnoj suradnici ili putem email-a jasmina.dobos@etnobaranja.hr.

Izložba baranjskih čarapaka

Izložbu Baranjskih čarpaka ukrašenih šokačkim vezom, možete posjetiti od 12. srpnja 2021 godine, sve do kolovoza 2021 godine u privremenom postavu Etnološkog centra baranjske baštine.

Na izložbi su postavljeni segmenti životnog stvaralaštva i umijeća gospođe Janje Jednašić iz Duboševice, narodski Dalyoka.

Janja je svoj život posvetila baranjskom, šokačkom vezu, kao i tradiciji i baštini baranjskih Šokaca. Sate, dane, mjesece i godine je s ljubavlju utkala u brojne predmete, vezenke, bebke, mašlijare, pletenice, ukrase za glavu, rubine i sve ono što daje pečat baranjskom vezu i ruhu.  Izložbu je postavio ljubitelj baranjskih običaja i starina gospodin Marko Horvat iz Duboševice.

Posjetite nas od ponedjeljka do petka od 08.00 do 16.30 sati na adresi Kralja Tomislava 70, te zavirite u mali dio kreativnog umijeća baranjskih Šokaca i kroz njena djela upoznajte našu baku Janju.

Ulaz je slobodan uz poštivanje svih epidemioloških mjera.