Logo

X

Proračun nije razvojni, Županija ulaže u beton, a zaboravlja na najosjetljivije skupine u društvu priopćio je SDP OBŽ

Proračun nije razvojni, Županija ulaže u beton, a zaboravlja na najosjetljivije skupine u društvu, na inflaciju i milijunski pad prihoda fiskalnog izravnanja

Prije nekoliko dana usvojen je proračun Osječko-baranjske županije koji, kao i prethodnih godina, u režiji vladajućih nosi opis „razvojni“. Istina je pak da se taj nazovimo „razvojni“ proračun referira i ovoga puta na kapitalne projekte o kojima slušamo posljednjih pet godina, a koji nisu završeni. Neki od tih projekata još nisu ni započeli. I to je nažalost stvarna slika proračuna i stanja u demografski devastiranoj Slavoniji, piše u priopćenju županijski SDP.

Danas, na koncu 2022. godine i dalje slušamo o tome kako Županija ne odustaje od izgradnje I. gimnazije koja će zahvaljujući nemaru vladajućih i mogućem kreditnom zaduženju, uz pretpostavku da će biti jednom izgrađena, Osječane koštati nekoliko puta više nego što je u startu planirano. Financirat će se iz proračuna, a najavljena prenamjena pokriva možda desetinu ukupne vrijednosti radova i opremanja. Uz to, pitanje je i o koliko ćemo učenika do mogućeg završetka izgradnje i opremanja škole govoriti jer im se broj rapidno smanjuje.

Ako u obzir uzmemo izvorni proračun Županije koji čini tek 36 posto ukupnog proračuna te analiziramo planirane rashode, onda vidimo da usvojeni proračun nije niti razvojni, niti socijalni jer se upravo socijalnim kategorijama dodjeljuju simbolični iznosi kojima se ne može niti vatra prigušiti. Ne mare vladajući niti za umirovljenike, niti za nezaposlene, žrtve obiteljskog nasilja… Jednako tako, ignoriraju i demografsku katastrofu kojom je Županija pogođena i nema novih mjera koje bi popravile ovo stanje. Ignoriraju i inflaciju kojom su pogođeni najsiromašniji, prvenstveno umirovljenici, i nema pomoći niti za njih. Ukupno 14 milijuna kuna koliko se izdvajalo za osiguranje obroka za djecu osnovnih škola, a što od iduće godine na sebe preuzima država, nije ostavljeno za socijalne programe, niti za demografske mjere, već će biti ulupano u beton. Ali od betona se ne živi!

Paralelno, vladajući ignoriraju i milijunski pad prihoda fiskalnog izravnanja, odnosno umanjenje iznosa državne pomoći u 2023. godini za proračun Osječko-baranjske županije, kao i za proračune gradova i općina na području Županije do kojeg je došlo zbog načina izračuna utemeljenog na broju stanovnika koji se u Slavoniji rapidno smanjuje. A i to je odgovornost onih koji desetljećima ne mare za Slavoniju. Ispada da Vlada kažnjava one koji su najviše pogođeni depopulacijom jer sada će dobiti značajno manje iz fonda za fiskalno izravnanje. Jesu li se naše potrebe smanjile u odnosu na tekuću godinu? Zar tako Vlada brine o Slavoniji i Baranji, umanjujući im sredstva za razvoj, za golo preživljavanje? – zaključuju pitanjima iz SDP OBŽ