Logo

X

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem: Do sada ugovoreno 9,7 milijardi kuna

Najvrjedniji potpisani ugovor je za projekt „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek“

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj 16. travnja 2019. godine u Novoj Gradiški predstavljeni su dosadašnji projekti koji se razvijaju na području pet slavonskih županija te najavljena nova ulaganja u rast i razvoj istoka Hrvatske. Od prošle sjednice održane u Pakracu ugovoreno je 1,2 milijarde kuna novih projekta.

Osječko-baranjska županija prednjači u iznosu ugovorenih sredstava iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem s oko 3,5 milijarde kuna. Novom klasifikacijom statističkih regija, rekao je predsjednik Vlade, sve će slavonske županije imati mogućnost povlačiti i više bespovratnih sredstava iz europskih fonova.

– Prvi put u zadnjih 10 godina imamo pozitivne pokazatelje u poljoprivredi, raste izvoz poljoprivrednih proizvoda. Poljoprivrednicima smo od do sada ugovorenih 10,3 milijarde kuna isplatili već 5,5 milijardi. Svi sustavi navodnjavanja koji su ugovoreni prije godinu i pol dana su u izgradnji, a novi natječaji za sustave navodnjavanja su u tijeku – rekao je ministar Tolušić te najavio stipendije za studente svih poljoprivrednih smjerova fakulteta u Slavoniji.

– Upravo su sustavi navodnjavanja osnovna infrastruktura za razvoj intenzivne poljoprivrede i Osječko-baranjska županija kontinuirano radi na razvoju novih projekata te ih prijavljuje na natječaje Ministarstva. Iz istog smo razloga prijavili i projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće za čije smo sufinanciranje danas potpisali ugovor na sjednici Savjeta. Izrada projektne dokumentacije stajat će nešto više od dva milijuna kuna, a 85% se sufinancira upravo iz Projekta Slavonija – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

U ime Osječko-baranjske županije župan Anušić je potpisao Ugovor o sufinanciranju projekta sukladno uvjetima i kriterijima programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2019. godini u iznosu od gotovo 380.000 kuna.

I projekt „Izrada dokumentacije za Gospodarski centar“ odobren je u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014–2020.“ te je za isti potpisan ugovor o dodjeli 85 % bespovratnih EU sredstava od ukupno 7,5 milijuna kuna koliko je projekt vrijedan.

Najvrjedniji potpisani ugovor je za projekt „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek“, ujedno i jedan od najznačajnijih projekata za istok Hrvatske. Ukupna vrijednost pripreme projektno-tehničke i studijske dokumentacije je nešto više od 35 milijuna kuna, od čega sufinanciranje sredstvima Europske unije iznosi 30 milijuna kuna, dok će ostala sredstva osigurati Ministarstvo zdravstva.

Procijenjena vrijednost novog kompleksnog objekta čija se izgradnja predviđa na oko 135.000 metara kvadratnih je oko dvije milijarde kuna. Novi KBC Osijek je strateški projekt istoka Hrvatske kojem gravitira oko 800.000 stanovnika, a svakodnevno kroz bolnicu prođe oko 5.000 pacijenata, zaposlenika i posjetitelja. Potpisani ugovor prvi je korak prema novom Kliničkom bolničkom centru o kojem se u Slavoniji priča godinama.

Potpisan je i Ugovor o tehničkoj pomoći Javnoj ustanovi Županijskoj razvojnoj agenciji Osječko-baranjske županije kojim se stvaraju preduvjeti za rad djelatnika Agencije na svim strateškim projektima važnim za razvoj Osječko-baranjske županije, ukupne vrijednosti oko 32 milijuna kuna.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je kako je za pet slavonskih županija sveukupno do sada ugovoreno 9,7 milijardi kuna što iznosi više od 50 % ukupno dostupnih sredstava iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Također je rekla kako je najavljeni projekt „Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema“ u pripremi te dodala da će isti predstaviti na idućoj, 9. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Ministar državne imovine Goran Marić predstavio je iznimno uspješne primjere aktivacije državne imovine stavljajući je na raspolaganje za poboljšanje kvalitete života u gradovima, općinama i županijama.

Takvih je primjera, kaže župan Anušić, u svim krajevima Osječko-baranjske županije, a svaki dolazak ministra Marića u Slavoniju za sobom nosi nove ugovore o najmu ili darivanju.  Anušić je istaknuo i projekte o kojima danas nije bilo riječi, a ugovoreni su ili se provode na području Osječko-baranjske županije poput Centra za gospodarenje otpadom, uređenje terminala Zračne luke, ulaganje u riječnu luku Osijek, obnova osječke Tvrđe, kulturne baštine i niza drugih projekata.

– Projekt Slavonija, Baranja i Srijem poprima konkretne obrise, samo danas smo potpisali jako važne i konkretne projekte, zato je bitno naglasiti da je ovo kompleksan i dugoročan posao. Mi kao župani moramo na pravi način artikulirati potrebe prema Vladi RH i ministarstvima koji u ovom trenu imaju doista sluha za naše projekte i potrebe što su, između ostalog, pokazali spremnošću da zajednički podupru zasigurno najveći projekt na istoku Hrvatske, a to je izgradnja novog KBC-a – zaključio je župan Anušić.

Foto: OBŽ

(Osječko-baranjska županija)