Logo

X

Privode se kraju radovi na izgradnji RDC-a – otvorenje na jesen!

Regionalni distribucijski centar bit će multifunkcionalni objekt s automatiziranom pakirnicom i klasirkom, odnosno pravi logistički centar proizvođačima voća i povrća koji će svoje proizvode ovdje moći skladištiti dvije godine

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Osijeku već ove će jeseni otvoriti svoja vrata voćarima i povrtlarima Osječko-baranjske županije, poručeno je u srijedu prilikom obilaska gradilišta. Dosad su izvedeni radovi u vrijednosti 62,55 milijuna kuna odnosno 62 posto ukupne vrijednosti radova.

Gradilište u Industrijskoj zoni Nemetin obišli su osječki gradonačelnik Ivan Radić i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić zajedno s direktorom RDC-a Alenom Mamićem te predstavnicima proizvođača voća i povrća, kao i predstavnicima izvođača radova.

Svi možemo biti zadovoljni dinamikom radova. Izuzetno mi je drago što će prvi RDC biti na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. To je strateški projekt Županije gdje je Grad Osijek partner. Svakako će to ojačati konkurentnost poljoprivrednih proizvođača, ali i našu Industrijsku zonu u Nemetinu koja se jako dobro popunjava. Prva faza zone je rasprodana, druga je u tijeku. Najavljen je i dolazak velikih investitora – istaknuo je gradonačelnik Radić.

 

Župan Ivan Anušić kazao je kako će radovi biti gotovi do rujna nakon čega će se centar pripremiti za prihvat voća i povrća, te pozvao je proizvođače na suradnju.

Riječ je o investiciji koja je davno trebala biti napravljena, a sličnih centara na području Osječko-baranjske županije trebalo je biti 15-ak. To se nije dogodilo, no sada je konačno realiziran projekt vrijedan 107 milijuna kuna, čiji je cilj okupiti proizvođače voća i povrća te im ponuditi značajne usluge za njihovo poslovanje i proizvodnju. Zato ih pozivam na suradnju, a Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Osječko-baranjske županije bit će im ravnopravan i korektan partner na tom putu – rekao je župan Anušić.

Završeni su gotovo svi građevinski radovi, ostalo je tek malo završnih obrtničkih radova, privodi se kraju i montaža komplicirane i sofisticirane tehnike u ovom kompleksnom projektu, no izgradit ćemo vrhunski centar. Za dva do tri mjeseca svi radovi će biti završeni i kreće probni rok – kazao je Joško Franković, predstavnik izvođača radova iz tvrtke Projektgradnja plus d.o.o.

Na nama kao proizvođačima je da se ujedinimo, da razmišljamo kako je Hrvatska u smislu voćarstva proizvođačka zemlja, a u smislu tržišta smo mali te trebamo svi zajedno razmišljati kako svoje proizvode što bolje i kvalitetnije plasirati na tržište. Smatram da mi kao proizvođačka organizacija zajedno s RDC-om i uz pomoć Županije možemo proširiti djelatnost RDC-a ne samo u smislu hlađenja nego i prerade, koristiti struku i sve što nam je na raspolaganju te surađivati sa svim ostalim organizacijama koje već rade u Hrvatskoj – istaknuo je Hrvoje Sudar iz Bizovca, predstavnik nazočnih proizvođača.

Vrijednost radova na izgradnji RDC-a je oko 107 milijuna kuna. Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a Grad Osijek darovao je građevinsko zemljište na kojem se gradi objekt, vrijedno gotovo sedam milijuna kuna. Ovo je prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Regionalni distribucijski centar bit će multifunkcionalni objekt s automatiziranom pakirnicom i klasirkom, odnosno pravi logistički centar proizvođačima voća i povrća koji će svoje proizvode ovdje moći skladištiti dvije godine.

Ukupni je kapacitet distribucijskog centra u prvoj fazi 2910 tona, od čega 690 za ekološku poljoprivredu, a 2220 za konvencionalnu. Ukupno će imati 23 komore, dio je njih u ULO atmosferi, a dio će biti u dinamičkoj, u kojoj će se smještati samo proizvodi prve klase. Objekt će imati više od 8000 četvornih metara površine, dio sa sortirnicom i pakirnicom, dio za hlađenje, te svoju upravnu zgradu. Drugom će fazom biti obuhvaćena gradnja dodatnih smještajnih kapaciteta, kao i linija za brzo zamrzavanje.