Logo

X

Priopćenje SDP Osijek – Apel gradonačelniku: zaustavite civilizacijsko nazadovanje i propadanje Osijeka!

Civilizacijski i moralno je neprihvatljivo! Ne moraš biti "ljubitelj" životinja da ti se duša stisne od same pomisli da netko zaista šeće ulicama tvoga grada s puškom i ubija životinje!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Javilo nam se nekoliko građana vezano za ovo događanje u Osijeku na naš email povodom objave i Jutarnjem listu i Telegramu (https://www.jutarnji.hr/vaumijau/novosti/lovci-na-glavnom-gradskom-trgu-pucali-u-ptice-cuvala-ih-policija-to-je-barbarski-cin-15181617) a vezano za odstrjel ptica u centru grada Osijeka 07.04.2022. reagirala je i udruga Pobjede kao i osječki SDP čije priopćenje objavljujemo u cijelosti.

Udruga Pobjede

– Civilizacijski i moralno je neprihvatljivo! Ne moraš biti “ljubitelj” životinja da ti se duša stisne od same pomisli da netko zaista šeće ulicama tvoga grada s puškom i ubija životinje! Nekada se tako radilo i sa psima i mačkama pa smo valjda napredovali, kao društvo, a ne nazadovali! Angažirali smo mnoge stručnjake s područja biologije, ekologije i šumarstva, skupljamo pozitivne prakse drugih gradova iznijet ćemo ih gradonačelniku Osijeka koji je i ovoga puta pokazao interes da zajedno pronađemo humanije rješenje – kaže Ivana Crnoja, osnivačica osječke udruge Pobjede.

SDP – Apel gradonačelniku: zaustavite civilizacijsko nazadovanje i propadanje Osijeka!

Vertikala HDZ-ove vlasti u smjeru Vlada – Županija – Grad i obratno, očito savršeno funkcionira kada je potrebno organizirati primitivnu, zaprepašćujuću i uznemirujuću akciju pucnjave u centru grada!

Događaj bez presedana i, prema našem mišljenju, ali i mišljenju brojnih sugrađana, brutalan način obračuna s pticama šokirao je i velik broj građana koji su se obratili medijima, ali i GO SDP-a Osijek.

Naime, na zahtjev HDZ-ove trenutne gradske vlasti te uz vertikalno amenovanje Ministarstva poljoprivrede, otvorena je sezona lova na golubove, gačke i vrane u središtu grada lovačkom pucnjavom iz dugih cijevi pod policijskom pratnjom! GO SDP-a smatra da je potpuno opravdano voditi računa o zdravlju građana te kontrolirati populaciju divljih ptica na području grada. Ali…

Metode za koje je dopuštenje tražio i dobio trenutni kontingent “mudrih” glava na čelu Osijeka ispod svake su civilizacijske razine i prelaze granicu dobrog ukusa. Naime, smanjivanje populacije određenih vrsta ptica, posebice u gradu koji ima gotovo 100.000 stanovnika može se i mora se odraditi na humaniji i inteligentniji način prateći aktualne stručne spoznaje umjesto provođenja ovakve vrste “specijalne lovačke operacije”. Militantnom vodstvu Grada predložit ćemo samo neke od alternativa – kontraceptivi u hrani, pozivanje sokolara čije ptice pomiču stanište neželjene vrste izvan centra grada, vađenje jaja iz gnijezda i sl. Za informiranje o ostalim metodama, gradskim topdžijama sugeriramo konzultacije sa znanstvenom zajednicom i strukom.

Pucanje i ubijanje ptica koje hropteći padaju po pločniku u središtu grada ispod je civilizacijske razine koju zaslužuje najveće urbano središte istočne Hrvatske, posebice kada znamo koliko je građana još uvijek traumatizirano Domovinskim ratom, ali i trenutnom agresijom na Ukrajinu.

Izražavamo protivljenje nazadnim i agresivnim metodama kojima se služi “nova energija Grada” koja svoju energiju kanalizira obračunavajući se pucanjem po pticama u središtu grada, sječom zdravih stabala na Čepinskoj i kod Doma zdravlja, kirbajizacijom Osijeka gdje gradski i županijski očevi svečano otvaraju ringišpile, preuzimanjem nezasluženih zasluga završavanjem uspješnih projekata prethodnog vodstva grada i slično.

Apeliramo na gradonačelnika da zaustavi ovo civilizacijsko nazadovanje i propadanje Osijeka!

GO SDP-a Osijek