Logo

X

Preminuo Krunoslav Kićo Slabinac

Kićo Slabinac još se od kraja srpnja nalazio na liječenju u KBC-u Rebro u Zagrebu. Operirao je srce te su mu ugrađene tri premosnice zbog teške koronarne bolesti koja mu je zahvatila sve krvne žile.

Krunoslav Kićo Slabinac, osječki pjevač, gitarist, skladatelj i aranžer, preminuo je danas u 77. godini, piše Index.

Umro je jutros nešto prije sedam sati.

Kićo Slabinac još se od kraja srpnja nalazio na liječenju u KBC-u Rebro u Zagrebu. Operirao je srce te su mu ugrađene tri premosnice zbog teške koronarne bolesti koja mu je zahvatila sve krvne žile.

Od tada je na intenzivnoj njezi te je bio spojen na respirator. Prije nekoliko tjedna trebao je biti odvojen od respiratora, no stanje mu se opet pogoršalo. Dobio je upalu pluća i infekciju.

Kićo Slabinac rođen je 28. ožujka 1944. godine. Glazbom i glumom počeo se baviti još u osnovnoj školi. Svirao je tamburicu i glumio u dječjem kazalištu.

Glazbenu karijeru započeo je s rock sastavom Tornado, nakon toga je prešao u Kon Tiki da bi se duže vrijeme zadržao u bendu Dinamite. Nakon odluke da se posveti solo karijeri u Dinamite ga zamjenjuje Dado Topić.

Nakon povratka iz JNA, Slabinac se okreće solo karijeri te se seli u Zagreb gdje je izvodio pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleyja. Upoznaje se sa skladateljom i producentom Nikicom Kalogjerom, koji mu 1969. godine omogućuje nastup na splitskom festivalu. Slabinac je na festivalu otpjevao skladbu “Samo zbog ljubavi”.

Prva ploča koju je izdao zvala se “Plavuša”. 1971. godine na natjecanju za pjesmu Europe (Eurovizija) sa skladbom “Tvoj dječak je tužan” osvaja 14. mjesto.

Krunoslav Slabinac vrlo brzo je postao jedan od najpopularnijih pjevača na prostoru bivše Jugoslavije, a njegove skladbe “Plavuša”, “Pokloni mi jedan dan”, “Zbog jedne divne crne žene”, “Tri slatke riječi” postale su veliki hitovi.

Sredinom 1970-ih godina jedno vrijeme boravi u Sjedinjenim Državama sa željom da i tamo ostvari svoj glazbeni uspjeh. Po povratku u Hrvatsku okreće se izvornoj narodnoj pjesmi i tamburici.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri Krunoslav Slabinac surađivao je s brojnim autorima pa su tako, između ostalih, njegove pjesme potpisivali i Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić…

Croatia Records 2006. godine izdaje dvostruki album pod nazivom Zlatna kolekcija, na kojemu se nalaze njegovi najveći hitovi od zabavnih pa sve do izvornih narodnih poput “Kad čujem tambure”, “Hej, bećari”, “Vesela je šokadija”, “Seoska sam lola”, “Ako zora ne svane”, “Otiš’o je s mirisima jutra”, “Inati se Slavonijo”, “Slavonijo, ja sam tvoje dijete” i mnoge druge.

Foto: arhiva