Logo

X

Predsjednik Gradskog vijeća napao povlaštene mirovine i one koji ih “čuvaju za sebe”

Hrvatska godišnje za povlaštene mirovine izdvaja nevjerojatnih 5,5 milijardi kuna - piše Požega na Facebook-u.

Profesor s Ekonomskog fakulteta i predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka prof.dr.sc. Željko Požega, na Facebook-u se osvrnuo na povlaštene mirovine i činjenicu da ih nitko ne želi dirati, iako su po njegovom izračunu upravo one najveći teret proračunu …

ŽELJKO POŽEGA

Hrvatskoj godišnje za isplatu svih mirovina treba oko 40 milijardi kuna. Uplatama radnika prikupi se oko 22 milijarde kuna, što znači da se svake godine iz proračuna uzme dodatnih 18 milijardi kuna kako bi se mirovine mogle isplaćivati – piše na Facebok-u Požega.

Sa druge strane, prosječna mirovina je oko 2300 kuna te nam umirovljenici sa mirovinama od 1800 do 2500 kuna doslovno preživljavaju. Godišnja usklađivanja mirovina i povećanja od dvadesetak ili tridesetak kuna izgledaju kao šala, a ne kao ozbiljna vijest.

I sad, ono najvažnije, Hrvatska godišnje za povlaštene mirovine izdvaja nevjerojatnih 5,5 milijardi kuna. Na pitanja novinara, vladajući odgovaraju da se povlaštene mirovine ne mogu smanjivati jer ljudima kojima ste dali neko pravo to pravo više nikada ne možete oduzeti.

Znači, po toj logici, u poduzeću radnicima nikada ne bi smjeli smanjivati plaću jer im oduzimate pravo na višu plaću koju ste im dali ugovorom na neodređeno vrijeme… Ne bi smjeli niti radniku dati otkaz jer mu oduzimate pravo na rad koje je dobio na neodređeno vrijeme… Mogao bih tako dugo nabrajati, a logiku ionako shvatio ne bih…

Jedina se logika krije u jednostavnoj činjenici da se baš oni koji bi mogli učiniti nešto i sami nadaju istom, povlaštenom statusu koji će ih i u danima mirovine čuvati od pukog preživljavanja i sudbine „običnih“ umirovljenika – zaključuje Požega.

Hrvatskoj godišnje za isplatu svih mirovina treba oko 40 milijardi kuna. Uplatama radnika prikupi se oko 22 milijarde…

Objavljuje Željko PožegaPonedjeljak, 25. ožujka 2019.