Logo

X

Postavljena krunica na spomenik crvenom fići kao simbolu obrane Osijeka

Motociklisti branitelji svake godine diljem Hrvatske, na mjestima od značaja iz Domovinskog rata, postavljaju krunice posvećene u Međugorju

Motociklisti branitelji svake godine diljem Hrvatske, na mjestima od značaja iz Domovinskog rata, postavljaju krunice posvećene u Međugorju. Ove godine postavljaju 28 krunica – koliko je godina prošlo od osnivanja gardijskih brigada. U Osijeku se krunica postavila na spomenik crvenom fići, simbolu obrane grada Osijeka, a događaju je nazočila dogradonačelnica Žana Gamoš.

I u našem gradu obilježavamo ravno 28 godina od izdavanja prve zapovijedi za osnivanjem gardijskih postrojbi. Moto klub ,,Vetererani Slavonije i Baranje” uključen je u ovu akciju otpočetka, a danas smo zajedno došli odati počast svima koji su dali svoj obol u obrani naše domovine, i to kod najreprezentativnijeg spomenika obrane Osijeka – Crvenog fiće, simbola maloga čovjeka koji voli svoj grad i koji je u trenutcima obrane svoga doma dobio nadnaravnu snagu. Nastavit ćemo obilježavati ovaj događaj i odavati im počast svake godine – poručila je Gamoš.

Podsjetimo, legendarni crveni fićo koji je 27. lipnja 1991. nestao pod gusjenicama tenka T55 nekadašnje JNA, od 2011. uz raskrižje Vukovarske i Trpimirove ulice ima svoj spomenik.

foto: Osijek.hr

 

 

(Osijek.hr)