Logo

X

Policija tijekom vikenda utvrdila gotovo 2000 prekršaja zbog brze vožnje i oko 460 zbog pijane vožnje

Policajci iz svih policijskih uprava i proteklog vikenda 25. do 27. siječnja obavljali pojačanu kontrolu prometa

Policija je prošlog vikenda u sklopu pojačane kontrole prometa, usmjerene na sprečavanje i kažnjavanje najtežih prometnih prekršaja, na području Hrvatske utvrdila više od 5000 prekršaja, od čega gotovo 2000 prekršaja zbog brze i oko 460 prekršaja zbog pijane vožnje, gdje su najčešći prekršitelji bili mladi vozači.

Od 5181 utvrđenog prekršaja, 462 odnosila su se na vožnju pod utjecajem alkohola, 1950 na prekoračenje dopuštene brzine, 649 na nekorištenje sigurnosnog pojasa i 261 prekršaj na nepropisnog korištenje mobitela u vožnji, izvijestio je u ponedjeljak MUP na svojim internetskim stranicama.

Najveća koncentracija alkohola od 2,66 promila izmjerena je na području varaždinske policije, dok je najveća prekoračena brzina od 232 kilometra na sat izmjerena na području sisačko – moslavačke policijske uprave.

Na zagrebačkom području, koje po broju stanovnika čini najveću policijsku upravu, utvrđeno je najviše slučajeva vožnje pod utjecajem alkohola, njih 126, dok ih je tek četiri utvrđeno na području ličko-senjske policije.

Na zagrebačkom području utvrđeno je i najviše prekršaja prekomjerne brzine, njih 332, dok ih je najmanje, osam, utvrđeno u PU Krapinsko- zagorskoj. Zagrebačka policija zabilježila je i najveći broj nepropisnog korištenja mobitela, 51 takav prekršaj.

Sigurnosni pojas najmanje su koristili vozači na splitsko-dalmatinskim prometnicama, zbog čega su sankcionirana 172 vozača, nasuprot vukovarsko-srijemskim vozačima iz čijih redova nisu bila vezana sigurnosnim pojasom samo četiri zaustavljena vozača.

Mladi počinili najviše prekršaja zbog pijane vožnje

Detaljnija analiza podataka pokazuje da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godina (116 prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola do 0,5 promila. Najčešće izmjerena koncentracija alkohola tijekom akcije bila je u rasponu od 0,51 do 1,00 promila, što je zabilježeno kod 228 vozača.

Pojačanu kontrolu prometa obavljali su od 25. do 27. siječnja policijski službenici iz svih policijskih uprava, a njihove aktivnosti bile su usmjerene na sprečavanje i kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola, prebrze vožnje, nekorištenja pojasa i korištenja pojasa tijekom vožnje.

Na policijskom radaru posebno su bili ponavljači teških prekršaja u prometu – recidivisti. Policajci su zatekli 53 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja, a koje su počinile 56 teških prekršaja, od čega 18 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava, 17 prekršaja nedopuštene koncentracije alkohola, 13 prekršaja nedopuštene brzine i četiri prekršaja upravljanja pod zabranom.

U posebnim prostorijama do otrežnjenja je zbog toga zadržano 11 vozača, a protiv 12 je proveden žurni prekršajni postupak, pri čemu je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Najavljujući nastavak poduzimanja mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti u prometu, MUP je ponovno pozvao sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer zbog prevelikog pouzdavanja u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svojeg vozila tragedija se može desiti u trenu.

(Hina)

Foto: Pixabay