Logo

X

Pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije “Borovik 2019.”

Povodom obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije

Povodom obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije, u četvrtak, 30. svibnja 2019. godine, s početkom u 11.00 sati na jezeru Borovik (Općina Drenje) održat će se smotra i pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije “Borovik 2019.”.

Vježbom će se demonstrirati koordinacija upravljanja i provođenja mjera i aktivnosti, kao i spremnost djelovanja operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije. U vježbi će biti uključeno 117 izravnih sudionika iz operativnih snaga sustava Civilne zaštite Osječko-baranjske županije te ukupno 27 interventnih vozila.

U navedenoj vježbi koristit će se zvučno oglašavanje opasnosti i prolaska hitnih službi – riječ je samo o smotri i vježbi civilne zaštite te nema razloga za uznemirenost.

Scenarij vježbe 

Nakon dojave o uočenom požaru u šumi, izazvanog padom i eksplozijom poljoprivrednog zrakoplova, vatrogasci s vozilima dolaze na požarište i započinju akciju gašenja. Požar se proširuje na dio šume koji je nepristupačan vatrogasnim vozilima te je potrebno uputiti dodatne vatrogasne snage za gašenje požara otvorenog prostora. Zapovjednik intervencije angažira prvo vatrogasne postrojbe Osječko-baranjske županije i Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije, potom i MUP – nadležna policijska postaja, HGSS – stanica Osijek i Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, a pripadnici svih postrojbi i službi obavljaju poslove iz svoje nadležnosti i odgovornosti. Uskoro im se priključuju i pripadnici Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije te sudjeluju u zbrinjavanju ozlijeđenih, a kasnije i u osiguravanju napitaka i obroka za sudionike intervencije.

Na požarištu snage civilne zaštite postavljaju zapovjedni šator u kojem se okupljaju voditelji svih službi sudionika sustava civilne zaštite, a Grupa za komunikaciju uspostavlja pričuvni sustav veze.

 

Sudionici i operativne snage sustava civilne zaštite koje će sudjelovati u ovoj vježbi su: Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije, postrojbe civilne zaštite specijalističke namjene Osječko-baranjske županije, Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije, Vatrogasna zajednica grad Đakovo, Policijska uprava Osječko-baranjska, Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, Društvo crvenog križa Osječko-baranjske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja, Stanica Osijek, Radio klub „Osijek“, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Državne interventne postrojbe civilne zaštite, Društvo za podvodne aktivnosti Osijek te Općina Drenje.

foto: Pixabay (ilustracija)