Logo

X

Počinje isplata energetskog dodatka za više od 720.000 umirovljenika

Isplata energetskog dodatka bit će najkasnije u svibnju, automatski bez podnošenja zahtjeva...

Više od 720.000 umirovljenika s mirovinom do 4000 kuna dobit će energetski dodatak, novčano primanje za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, a bit će im isplaćen najkasnije u svibnju, doznaje se u Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Najveći iznos od 1200 kuna dobit će umirovljenici s mirovinom do 1500 kuna. Oni s mirovinom od 1500 do 2000 kuna dobit će 900 kuna, oni koji primaju između 2000 i 3000 kuna primit će 600 kuna, a onima s mirovinom između 3000 i 4000 kuna bit će uplaćeno 400 kuna pomoći.

Za tu mjeru osigurano je ukupno 480 milijuna kuna. Isplata energetskog dodatka bit će najkasnije u svibnju, automatski bez podnošenja zahtjeva, za umirovljenike koji primaju mirovinu samo iz hrvatskog mirovinskog osiguranja.

Dodatak se isplaćuje osobi, a ne po kućanstvu, pa ako su u kućanstvu dvije osobe koje primaju mirovinu do 4000 kuna, obje će biti obuhvaćene mjerom, pojašnjavaju u Ministarstvu. Paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, ukupno vrijedan gotovo pet milijardi kuna, na snazi je od 1. travnja.

Isplata u srpnju za korisnike inozemne mirovine

Umirovljenici koji uz hrvatsku mirovinu primaju i inozemnu najkasnije do 30. lipnja trebaju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine, putem online obrasca ili popunjavanjem tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine, koji će biti dostupni na mrežnim stranicama HZMO-a.

Tiskanica će se moći predati osobno ili poslati poštom na adrese područnih službi HZMO-a prema mjestu prebivališta do kraja lipnja, a sve informacije o načinu podnošenja zahtjeva umirovljenici mogu dobiti u svim područnim uredima HZMO-a i na mrežnim stanicama zavoda.

Kriteriji za ostvarivanje prava isti su kao i za korisnike hrvatske mirovine, ali će se u granični iznos ukupnog mirovinskog primanja od 4000 kuna uračunati i svota inozemne mirovine. Isplata energetskog dodatka korisnicima inozemne mirovine bit će najkasnije u srpnju.

U Ministarstvu kažu da se svaki građanin, koji se nađe u potrebi, može obratiti centru za socijalnu skrb radi ostvarivanja prava na jednokratnu pomoć, što ovisi o ispunjavanju propisanih uvjeta. Ukupan iznos jednokratnih naknada u kalendarskoj godini iznosi 2500 kuna za samca ili 3500 za kućanstvo, a pomoć se isplaćuje na temelju izvršnog rješenja centra za socijalnu skrb.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je jedna od mjera i mjesečna naknada za pružatelje socijalnih usluga te udomiteljske obitelji, za što je osigurano 34 milijuna kuna u razdoblju od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine.

foto: unspalsh