Logo

X

Petrijevcima 71 milijun kuna vrijedna obilaznica!

Riječ je o državnoj cesti D 34 Slatina – Donji Miholjac – Josipovac, a jedino rješenje kojim se temeljito rješava zahtjeve prometne sigurnosti je izgradnja obilaznice, kojom će se središte mjesta rasteretiti tranzitnog prometa.

Veliki broj vozila, osobito teretnih, svakoga dana prolaze kroz Petrijevce, naselje s gotovo 2.500 stanovnika te zbog loše ceste i njenih oštrih krivina predstavljaju stalnu opasnost za mještane, ali i sve sudionike u prometa – piše u priopćenju OBŽ.

Riječ je o državnoj cesti D 34 Slatina – Donji Miholjac – Josipovac, a jedino rješenje kojim se temeljito rješava zahtjeve prometne sigurnosti je izgradnja obilaznice, kojom će se središte mjesta rasteretiti tranzitnog prometa.

Uz intenzivnu suradnju Osječko-baranjske županije i Hrvatskih ceste ove godine osigurana su sredstva te utvrđena dinamika radova. Naime, projektna aplikacija za izgradnju obilaznice Petrijevaca je u posljednjoj fazi pripreme te će se ista u ovom kvartalu prijaviti na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava objavljen od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ukupna vrijednost projekta je 71 milijuna kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 57,66 milijuna kuna, a sam projekt će se u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija sufinancirati u iznosu od 85 %.

Projektna dokumentacija za ovaj zahvat je dovršena te je ishođena građevinska dozvola. Za projekt je pripremljena dokumentacija o nadmetanju za izvođenje radova, a ista je objavljena 17. kolovoza 2018. godine, s rokom dostave 21. rujna 2018. godine. Početak izvođenja radova očekuje se u zadnjem kvartalu 2018. godine, odnosno tijekom listopada.

Obilaznica Petrijevaca bit će jednokolnička cesta koja obilazi naselje s južne strane, a položena je u smjeru zapad – istok, usporedo s državnom cestom D34.

Ukupna duljina obilaznice je 3,88 kilometara. Projektirana cesta je prema važećem Pravilniku razvrstana u kategoriju 2, uz projektnu brzinu od 90 km/h.

Kolnički trak za dvosmjerni promet širok je 8 metara, a sastoji se od dva prometna traka od po 3,5 metara i dva rubna traka široka po 0,5 metara. Širina bankine iznosi 1,5 metar.

Na prometnici je u cijeloj duljini predviđen zatvoreni sustav odvodnje. Na trasi obilaznice predviđena su četiri raskrižja u razini, od čega su dva projektirana kao kružni tok.