Logo

X

Panonski festival knjige, kulturni događaj od velikog značaja za regiju

Grad Osijek domaćin je Festivala koji se ove godine održava od 24. do 28. svibnja s krajnjim ciljem poticanja čitanja kod svih dobnih skupina, a osobito djece i mladih

Do jedinstvenog spoja sajma i festivala knjige koji predstavlja mjesto susreta s vrhunskim i kvalitetnim naslovima, kao i njihovim autoricama i autorima, ostalo je manje od sedam dana. Panonski festival knjige kulturni je događaj posvećen književnosti, kulturi i povijesti panonske regije te njezinim velikanima.

Raduje stoga, kako Osječanke i Osječane, goste grada, cijelu regiju ali i organizatore, da je Panonski festival knjige (PFK) spreman na 1900 četvornih metara sportske dvorane Gradski vrt, posjetiteljima ponuditi preko 40 izlagača, brojne književne novitete, promocije knjiga, susrete s autoricama i autorima, dječje programe i radionice. Ukupno je osmišljeno više od 50 atraktivnih programa.

Grad Osijek domaćin je Festivala koji se ove godine održava od 24. do 28. svibnja s krajnjim ciljem poticanja čitanja kod svih dobnih skupina, a osobito djece i mladih. Slavonska je metropola u nebrojenim situacijama pokazala kako je kulturni život grada od posebne važnosti za cijelu zajednicu. Ulaganje u knjigu i Festival, ulaganje je u kvalitetu života građana poručuju iz Grada.

Organizator, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, poziva širu javnost da uživa u ponudi Festivala te iskoristi popuste i prigodne cijene koje se spuštaju i do 70 % popusta. Ulaz na Festival se ne naplaćuje. Posjetitelji u srijedu, četvrtak i nedjelju od 10.00 do 20.00 sati te u petak i subotu, nešto duže i opuštenije, od 10.00 do 21.00 sat mogu uživati u novitetima, malo starijim naslovima ali i uistinu brojnim susretima s autoricama i autorima.

Prema riječima Slavka Kozine, predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a, Osijek je kao domaćin Panonskog festivala knjige postavio zadnju „zastavicu“ i zaokružio mapu Hrvatske kada je riječ o sajamskim festivalima knjige. No ističe, građani i posjetitelji Festivala su ključ. Što god mi osmislili, ponudili i uložili, nije važno ako nema posjetitelja, gledatelja i opće podrške zajednice. Sve što radimo, radimo za boljitak građana u cjelini. Zato je naša, a i moja osobna poruka dosta jednostavna. Uživajte u Osijeku, pratite programe Panonskog festivala knjige, podijelite s nama vaša promišljanja i želje i na taj način, zajedno s nama i ostalim dionicima, učinite Osijek kulturnim središtem regije.

Festival se održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Županije Osječko-baranjske te Grada Osijeka, dok su partneri Festivala Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Športski objekti Osijek. Svi oni svojim djelovanjima potvrđuju važnost knjige, jer ističe se, svatko tko želi naučiti nešto novo, duhovno se okrijepiti, zabaviti i opustiti, naći će neizmjerno bogatstvo u knjigama koje su od davnina nositeljice ljudske kulture i civilizacije.

Urednici ovogodišnjeg programa PFK-a, Ivana Šojat, Ádám Walkó te Ana Marić Laušin, pobrinuli su se da program obiluje ponudom za sve uzraste. Kao što je ranije rečeno, posebna pažnja posvetit će se djeci i mladima koji će uz ponudu naslova namijenjenu njima, uživati u brojnim raznovrsnim literarnim, kreativnim, dramskim ili STEM radionicama. Urednica Festivala, književnica Ivana Šojat, naglašava, Osijek ima sjajnu čitateljsku publiku. To je vidljivo već iz broja članova Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, ali i činjenice koliko su posjećena književna predstavljanja. Ista očekivanja ima i za prvi Panonski sajam knjige, a kao najbolju pozivnicu vidi u programu koji u Osijek dovodi čitane i zanimljive autorice i autore, govornike i poznate osobe iz javnog života. Samo neki od njih su Nina Koržinek-Obuljen, Mate Granić, Ivica Vrkić, Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Marko Gregur, Đurđica Čilić, Zoran Žmirić, László Végel, Damir Karakaš, Niko Kranjčar i brojni drugi. Program, raspored događanja kao i popis nakladnika dostupan je na mrežnim stranicama, dok se sve aktualnosti i zanimljivosti mogu pratiti na Facebooku i Instagramu Festivala.

Vidimo se na prvom Panonskom festivalu knjige.