Logo

X

Otvoreno 19. Županijsko natjecanje u oranju

To su najveće ruralne manifestacije, a na godišnjoj razini organizira se i do 16 takvih županijskih natjecanja uz naravno državno natjecanje

Na području Općine Erdut danas (19. srpnja 2024. godine) je otvoreno 19. Županijsko natjecanje u oranju, a uz državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomira Majdaka, načelnika Općine Erdut Jugoslava Vesića, otvorenju je nazočio i zamjenik župana Josip Miletić.

– Drago mi je da se i ovim županijskim natjecanjem orača dodatno ističe tradicija poljoprivredne proizvodnje u našem kraju kojom se ponosimo. Čestitam organizatorima, ali i Općini Erdut i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva na podršci ovom natjecanju – kazao je Miletić.

Predsjednik Udruge natjecatelja u oranju Osječko-baranjske županije Juraj Klarić istaknuo je kako se natjecanje odvija u dvije kategorije – plugu ravnjaku i plugu premetnjaku te se zahvalio Općini Erdut na vrhunskoj organizaciji. – Ovakve se organizacije ne bi smo postidjeli ni na državnom natjecanju. Što se tiče ovogodišnjeg županijskog natjecanja izuzetno mi je drago što smo uspjeli ostvariti suradnju poljoprivrednih srednjih škola Donji Miholjac i Dalj te što je s nama ovdje i Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku – rekao je Klarić.

Zadovoljstvo domaćinstvom iskazao je i načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić koji se zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji natjecanja.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak naglasio je kako se ove godine bilježi rekordan broj natjecatelja na svim županijskim natjecanjima orača. – Zbog toga su to najveće ruralne manifestacije, a na godišnjoj razini organizira se i do 16 takvih županijskih natjecanja uz naravno državno natjecanje. Kao predsjednik Svjetske oračke organizacije obećao sam domaćinstvo svjetskog oračkog natjecanja u Hrvatskoj i to će biti ispunjeno za dvije godine, upravo u Osječko-baranjskoj županiji koja će na svom području organizirati ovu značajnu manifestaciju s više od 30 zemalja sudionika. U dva dana očekujemo više od 20.000 posjetitelja čime će se sigurno popuniti svi smještajni i ugostiteljski kapaciteti – zaključio je Majdak.