Logo

X

Otvorena novouređena zgrada osječkog Županijskog suda

U obnovu zgrade uloženo 3,5 milijuna eura

Danas je u Osijeku otvorena novouređena zgrada osječkog Županijskog suda, u sklopu koje je i Općinski sud, a u čiju je obnovu uloženo 3,5 milijuna eura, od toga 85 posto iz EU fondova.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić kazao je kako je ovo jedan od sudova koji prati koncepciju razvoja pravosudnog sustava, istaknuvši kako su učinkoviti i brzi pravosudni postupci s malo troškova budućnost Hrvatske.

“Od sutkinja i sudaca očekujemo da štite vladavinu prava, kao najvišu ustavnu vrednotu, a naša je zadaća kao Ministarstva da vam osiguramo uvjete rada, s modernim tehnologijama, koje zahtijeva vrijeme u kojem živimo. Nema rezultata, ako su oni koji rade mimo zakona korak ispred nas u tehnologiji i uvjetima rada,” poručio je Salapić.

BOLJI UVJETI TREBAJU PRIDONOSITI BOLJIM REZULTATIMA RADA

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela kazao je kako bolji uvjeti trebaju pridonijeti i boljim rezultatima rada. Dodao je da su rezultati rada osječkog Županijskog suda iznadprosječni, posebice građanskog odjela. Kazneni odjel ove godine također rješava nešto više spisa od državnog prosjeka, ali ima stvari koje treba popraviti, poput procesuiranja ratnih zločina, gdje se primjećuje blago nazadovanje, istaknuo je Mrčela.

Upozorio je kako dojam o pravosuđu ne stvaraju samo zgrade, nego i ljudi koji u njima rade, ponajprije suci, koji svojim ponašanjem u sudnici trebaju raditi na podizanju kvalitete rada, ali je “isto tako važno voditi računa o ponašanju sudaca izvan sudnice”.

“Za stvari koje nisu dobre, primjerice, kada se suci pojavljuju u društvu okrivljenika na nekakvim sportskim priredbama, treba jasno reći da to nije primjereno. Od takvih stvari se treba sustezati jer i one pridonose dojmu o sudbenoj vlasti. Ali to su ekscesi jer velika većina sudaca predano i marljivo radi svoj posao,” istaknuo je Mrčela.

Na više upita novinara da pojasni na koga je mislio kada je govorio o sucima koji se neprimjereno ponašaju u javnosti, Marin Mrčela izjavio je kako je mislio “na one suce koji se ne pridržavaju kodeksa sudačke etike u javnosti” i koji se na različitim događanjima u javnosti “pojavljuju u društvu s okrivljenicima, a to ne bi trebali”.

ZGRADA STARA 120 GODINA

Ovo je prva temeljita rekonstrukcija sudske zgrade od njezine izgradnje prije 120 godina, što i sada vjerojatno ne bi bilo moguće da nije bilo EU fondova, kazao je v.d. predsjednika osječkog Županijskog suda Anto Rašić. Rekonstrukcija osim same obnove prostora, uključuje tehnička poboljšanja poput video nadzora, klimatizacije i dizala, dodao je.

Govoreći o procesuiranju ratnih zločina, Rašić je u izjavi novinarima podsjetio da je osječki jedan od četiri suda u Hrvatskoj koji radi na takvim predmetima i ustupljeni su mu svi predmeti iz drugih gradova, poput Slavonskog Broda, Požege i Vukovara.

“Jedno vrijeme, dok se pregovaralo s EU, nije nam bilo dopušteno da radimo na predmetima gdje se okrivljenicima sudi u odsutnosti, a gotovo svi su takvi. Imamo 40 takvih predmeta, s 309 optuženika, od kojih je samo jedan uhićen i izručen i njemu se sudi, a svi ostali su postupci u odsutnosti, što iziskuje velike troškove i puno rada,” rekao je Rašić.

(Hina)

foto: Pexels (ilustracija)