Logo

X

Otkupna cijena pšenice od 2,00 do 2,20 kuna

Veliko je razočarenje među poljoprivrednicima koji su zbog enormnih poskupljenja plavog dizela i mineralnih gnojiva očekivali cijenu od 2,50 do 3,00 kune po kilogramu

Nakon  konferencije o žetvi pšenice u utorak 28.06. u Hrvatskoj gospodarskoj komori, županijskoj komori Osijek na kojoj otkupljivači nisu željeli govoriti o otkupnoj cijeni, danas je na internetskim stranicama tvrtke Žito istaknuta cijena od 2,00 do 2,20 kune za kilogram pšenice, ovisno o tome o kojoj je klasi riječ. Veliko je razočarenje među poljoprivrednicima koji su zbog enormnih poskupljenja plavog dizela i mineralnih gnojiva očekivali cijenu od 2,50 do 3,00 kune po kilogramu.

“Devet kilograma pšenice za štrucu kruha od 600 grama – nepoštena je to računica moćnika koji značajno utječu na naše i živote naših obitelji”, razočaran je poljoprivrednik iz Novog Čeminca Petar Pranjić kojega je nakon današnje žetve pšenice dočekala informacija o njezinoj otkupnoj cijeni.  “U ovoj državi ništa nije normalno. Završit ćemo izgleda ovu žetvu pšenice u lipnju, no na žalost smo u crno zbog cijene zavijeni u crno. Grupacija “Žito” iz Osijeka ima svoju poslovnu politiku i formirala je otkupnu cijenu koja je sada referentna i za druge otkupljivače. No, više me od njih ljute Žitozajednica i Ministarstvo poljoprivrede koji nisu naveli podatke o ulaganjima po hektaru. Naša su ulaganja 12 000 kuna i s ovim ćemo cijenama biti na gubitku od 2 000 kuna/ha. Ljute nas kojekakve tvrtke i trgovačka društva. Jedan Granolio u godini dana promijeni sedam tvrtki, predate žito Granoliu, a isplati vas Donja Motičina ili PZ Negoslavci. Ne znate tko je gazda, tko vam kroji sudbinu i tko te cijene određuje. Što to govori?  Govori da je zrela situacija da netko lako i dobro zarađuje. Strašno smo razočarani, telefoni mi stalno  zvone. Neće to tako moći – da nam tri čovjeka određuju sudbinu. Realna je cijena 3 kune po kilogramu jer nam treba i neka dobit kako bismo opet kupili novo vjerojatno još skuplje gnojivo i ušli u skupu jesensku sjetvu. Ispod cijene od 2,50 kune mi smo mrtvi ljudi. Svakako to nije novac koji  seljak na kraju dobije. Brojni su troškovi – od tranporta, kala, loma i primjesa… Za svoju ćemo pšenicu zapravo dobiti 1,60 kuna. Vrijedi li jedna kifla od 4 ili 5 kuna moja tri kilograma pšenice. Je li pekarov trud koji od  jednog kilograma pšenice napravi 30 peciva toliko veći od mojega? Pogledajte dragi građani što se s nama radi i kako se s nama ophodi.

Za ovako nešto nitko ne odgovara, jednostavno nas, ako nismo zadovoljni ponuđenim uvjetima, upućuju na izvoz. To je sramota”!