Logo

X

Osječki i županijski SDP – Što HDZ ima protiv obrazovanja?

Odlukom o ukidanju sufinanciranja željezničkog putničkog prijevoza za studente u Osječko-baranjskoj županiji pljusku je dobila najslabija i najmanje kriva populacija.

Danas je osječko-baranjska županija na svojem web sjedištu objavila kako su sredstva za sufinanciranje troškova prijevoza vlakom redovitih studenata potrošena i kako će ista trajati do kraja tekućeg mjeseca, nakon toga buduća provedba ovog projekta ovisit će o raspoloživim proračunskim sredstvima Županije, a studenti i nadalje mogu koristiti popust od 50 posto koji odobrava HŽ Putnički prijevoz.

Utrošena sredstva za sufinanciranja troškova prijevoza vlakom redovitih studenata u 2022. godini

Osječko-baranjska županija i HŽ Putnički prijevoz započeli su 2019. godine suradnju na projektu sufinanciranja troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije. Na početku provedbe projekta Županija je, uz postojeći popust HŽ Putničkog prijevoza, sufinancirala dodatnih 25% iznosa mjesečne i pojedinačne karte samo za redovite studente koji imaju i prebivalište i studiraju na području Županije, da bi s vremenom u projekt bili uključeni svi studenti koji imaju prebivalište na području Županije, neovisno o mjestu studiranja. Od početka 2021. godine Županija u potpunosti sufinancira trošak prijevoza vlakom te je isti za redovite studente besplatan.

Provedba ovog projekta značajno je utjecala na potrebu osiguranja proračunskih sredstava. Naime, za troškove prijevoza redovitih studenata vlakom u 2019. godini iz Proračuna Županije utrošeno je 48.369,09 kuna, a na kraju 2021. godine iznosio je čak 1.439.096,60 kuna. Kako bi osigurala dodatna sredstva za provedbu ovog projekta, Županija je morala umanjiti osigurana sredstva na drugim projektima, koji su potom realizirani u smanjenom intenzitetu.

U 2022. godini u Proračunu Županije prvotno je osigurano 800.000,00 kuna te potom još 200.000,00 kuna. Praćenjem mjesečne potrošnje osiguranih sredstava, utvrđeno je kako uz rast broja studenata koji koriste ovu uslugu, puno više raste i broj putovanja po pojedinom studentu. Naime, studenti koji su putovali jednom do dva puta mjesečno iz mjesta studiranje u mjesto prebivališta počeli su, zbog mogućnosti besplatnog prijevoza, putovati svaki tjedan, što se značajno odrazilo i na utrošak osiguranih sredstava, posebice na dužim relacijama. Mjesečni su računi počeli prelaziti 200.000,00 kuna, što je značajno veći iznos sredstava u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

S obzirom na dinamiku potrošnje te skori utrošak planiranih sredstava od  milijun kuna, projekt sufinanciranja prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije završava 15. svibnja 2022. godine. Mjesečne karte izdane za svibanj vrijedit će do kraja mjeseca. Buduća provedba ovog projekta ovisit će o raspoloživim proračunskim sredstvima Županije, a studenti i nadalje mogu koristiti popust od 50 posto koji odobrava HŽ Putnički prijevoz.

Povodom ove situacije, oglasio se županijski i osječki SDP svojim priopćenjem za javnost.

Gradski i županijski SDP – ŠTO HDZ IMA PROTIV OBRAZOVANJA?

Izbori su prošli, a novi još uvijek nisu na vidiku. Unatoč često ponavljanim parolama o sinergiji vertikale Vlada RH – Osječko-baranjska županija – Grad Osijek (a slobodni smo ovdje dodati i javna poduzeća pod HDZ-ovom upravljačkom šapom) najnoviji potez županije kojoj je na čelu Ivan Anušić srušila je iluzije mnogih naivnih i dobronamjernih građana koji su vjerovali ovoj predizbornoj šarenoj laži i poklonili povjerenje nevjerodostojnim vertikalcima.

Odlukom o ukidanju sufinanciranja željezničkog putničkog prijevoza za studente u Osječko-baranjskoj županiji pljusku je dobila najslabija i najmanje kriva populacija. Sramotan potez koji otkriva pravo lice HDZ-ovih političara koji se kunu u milijarde koje navodno ulažu u Slavoniju i Baranju, koji noćima tobože ne spavaju zbog demografske katastrofe istoka Domovine i čija je lažna briga o hrvatskoj budućnosti i djeci navodno na prioritetnom mjestu, ovim potezom ogolila se do kosti.

Je li ovo potez koji će potaknuti mlade da ostanu u svom rodnom gradu ili selu u Slavoniji i Baranji? Je li ovo demografska mjera koja će budućim roditeljima olakšati odluku o planiranju potomstva? Jesu li odustajanja od ulaganja u olakšanje troškova obrazovanja najosjetljivijih skupina državničke, domoljubne i odgovorne odluke? Vjerujemo da možete i sami odgovoriti na ova pitanja.

Ono što nas brine je pitanje koje upućujemo županu Ivanu Anušiću i njegovim komesarima: koliko za vas vrijedi obrazovanje i budućnost Slavonije i Baranje? Imaju li naša djeca odnosno njihove financijske mogućnosti za školovanje cijenu koju ste spremni odrezati birokratskim škarama? Koliko vrijede? Gdje povlačite granicu? 200.000 kuna? Milijun kuna? Vrijedi li uopće visoko školstvo u vašem poimanju civilizacijskih i društvenih vrijednosti ili ono košta koliko i kupljena diploma na nekom od tzv. univerziteta koji u susjednim zemljama niču kao gljive poslije kiše?

Zahtijevamo trenutnu promjenu ove odluke, pronalaženje sredstava rebalansom županijskog proračuna, povezivanjem financijske potpore s vrha vertikale prema njenom dnu (i doslovnom i figurativnom) pa makar i kroz ugodan i prijateljski razgovor župana Anušića i premijera Plenkovića. Koji god vam model više odgovara, mi ćemo ga podržati.

Molimo vas samo da se ne pozivate na degutantne isprike koje sežu od Domovinskog rata, preko pandemije do tekućih troškova županije jer se svake godine hvalite kako vam je proračun rekordan!

Istok Hrvatske zaslužuje puno više i znatno bolje, a vi mu iz godine u godinu dajete sve manje i manje.