Logo

X

Osječani proslavili Praznik rada uz 2500 porcija graha i gužvara

Uz svaku porciju graha, pripremljen je i komad tradicionalnog slavonskog kolača – gužvare, a praznički je ugođaj svirkom upotpunio Tamburaški sastav Žeteoci iz Tenje

Velik broj Osječana tradicionalno je kod katakombi, na lijevoj obali Drave, obilježio 1. svibnja, Međunarodni praznik rada. U organizaciji Grada Osijeka i u suradnji s Udrugom majstori kotlića Slavonije i Baranje, okupljenima je podijeljeno 2500 porcija graha. Uz svaku porciju graha, pripremljen je i komad tradicionalnog slavonskog kolača – gužvare, a praznički je ugođaj svirkom upotpunio Tamburaški sastav Žeteoci iz Tenje.

Za prigodni praznički program iz gradskoga proračuna osigurano je 50 000 kuna.

U podjelu graha sugrađanima uključio se i osječki gradonačelnik Ivan Radić koji je zahvalio građanima na dolasku kao i Majstorima kotlića na pripremi graha.

– Praznik rada ove godine dočekujemo s nikad boljim statičkim podatcima. Pada nezaposlenost, a raste zaposlenost. U odnosu na ožujak 2021. u gradu imamo dva posto više zaposlenih, a čak 20 posto manje nezaposlenih. Siguran sam da će se ovi trendovi nastaviti u budućnosti. Činimo sve što možemo. Imamo uistinu velik broj investicija u gradu Osijeku, a gospodarstvenike smo oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa, što vjerujem da će privući investitore i da ćemo te pokazatelje tek vidjeti u budućnosti – rekao je gradonačelnik Radić i čestitao Praznik rada svim radnicima.

Prema podacima HZZ-a 31. ožujka 2022. godine na području grada Osijeka evidentirano je 50.380 zaposlenih osoba, što je za 1007 osoba ili 2,0 posto više nego u ožujku 2021. godine.

Krajem ožujka 2022. evidentirane su 4302 nezaposlene osobe s područja grada Osijeka, odnosno 130 osoba ili 2,9% manje nego prethodnog mjeseca i 1116 osoba ili 20,6% manje nego u ožujku 2021. godine.