Logo

X

OsijekNEWS.hr – U Osijeku obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

U osječkom Parku Oskara Nemona položeni su vijenci povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

U osječkom Parku Oskara Nemona, Osječanina židovskog porijekla, podno spomenika “Majka i dijete”, kojeg je Nemon autor, u nedjelju su položeni vijenci povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Tajnik osječke Židovske općine Dragutin Kohn rekao je da se od 2005. godine 27. siječnja obilježava kako Međunarodni dan sjećanja, a taj datum je odabran jer je 27. siječnja 1945. oslobođen zloglasni koncentracijski logor Auschwitz.

“Nastojimo mlade educirati o događanjima iz tog vremena sa ciljem da se to nikada ne zaboravi. Židovska zajednica u Osijeku trenutno broji oko 140 članova, a prije Drugog svjetskog rata u Osijeku je bilo više od tri tisuće Židova, i bili smo druga židovska zajednica po broju u Hrvatskoj, nakon zagrebačke židovske zajednice. Većina je završila u sabirnom logoru na Tenjskoj cesti kod Osijeka odakle su odvedeni u Jasenovac i Aushwitz”, rekao je Kohn.

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš rekla je kako se obilježavajući sjećanje na tragične događaje mladima želi ukazati na potrebu međusobne tolerancije i uvažavanja kako bi imali bolju budućnost.

“Brojni Osječani židovskog porijekla, u to vrijeme trgovci, odvjetnici, obrtnici i liječnici ostavili su dubok trag u našem gradu i u dobrom dijelu odredili budućnost Osijeka”, istaknula je.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u osječkom Arheološkom muzeju otvorena je, istovremeno kad i u Rijeci, Varaždinu i Zagrebu, dokumentaristička izložba “Holokaust”.

(Hina)

Foto: Pixabay (Ilustracija)