Logo

X

OsijekNEWS.hr: Kako se prebrojavaju ptice u Kopačkom ritu? Koliko će ih biti na ljeto?

''Prebrojavanje je rađeno na 17 lokacija i zadovoljni smo rezultatima" - istaknula je za OsijekNEWS.hr Ružica Marušić.

Na području Parka prirode Kopački rit završeno je zimsko prebrojavanje ptice, a rezultati su fascinirajući – ove je zime zabilježeno nešto više od 35 tisuća ptica, među kojima gotovo 34 tisuće močvarica.

Tom prigodom za OsijekNEWS.hr govorila je Ružica Marušić, rukovoditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata u Kopačkom ritu.

Istaknula je kako je prebrojavanje ptica iznimno važno za Kopački rit. ”Taj podatak je važan za Park prirode jer nam govori o stabilnosti ekosustava. Prebrojavanje je rađeno na 17 lokacija i zadovoljni smo rezultatima”, rekla je Marušić.

Kako bi Kopački rit bio na Ramsanskoj listi, jedan od uvjeta je da u svakom trenutku ima 20 000 ptica močvarica. Samim tim ekipa iz Kopačkog rita provjerava situaciju na terenu je li u ekosustavu sve u redu. Kao što je potvrđeno, taj broj je Kopački rit premašio za 15 000 ptica, a svake godine, istaknula je Marušić, broj ptica je u velikom ‘plusu’, što je iznimno važno, ali i pohvalno.

KAKO SE BROJE PTICE?

Kako izbrojati 35 000 ptica?! Predmet je to znatiželje mnogih, a mi vam, evo, otkrivamo tajnu… 🙂

Marušić nam je objasnila kako postoje određene trase, linije kojima prolaze djelatnici stručne službe u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i bilježe ono što prolaskom tim trasama vide. Kako biste ih uspjeli pomno zabilježiti i vidjeti, potrebno je iskustvo, dobar vid i oprez.

Dakako, neophodno je i dobro poznavati sve vrste ptica jer ih zaista ima pregršt, a mnoge su slične jedna drugoj pa je lako doći do zabune u određivanju vrste. Ukoliko je riječ o jatu, onda se to radi procjenom, iskustvom, a na tu ‘ekspediciju brojanja’ idu stručnjaci koji imaju godine iskustva iza sebe.

O PTICAMA

Izuzetno smo zadovoljni zbog tog što je stanje stabilno. Ptice prepoznaju Kopački rit kao ugodno mjesto gdje još uvijek mogu obitavati i prezimiti, ako su došle na zimovalište. Važno nam je bilježiti broj orla štekavca, koji je naš zaštitni znak, a ove godine smo ih zabilježili čak 125!

Podsjetila je da je Kopački rit 1993. uvršten je na Listu svjetski značajnih vlažnih staništa, a na njoj su još Park prirode Lonjsko polje, Park prirode Vransko jezero, Delta Neretve i ribnjaci Crna mlaka.

LJETO?!

Na ljeto bi, ističe Marušić, broj trebao biti otprilike sličan ovom trenutnom, zimskom (35 000). Iako se ljetno brojanje ptica ne provodi, dosadašnji prosjek je pokazao sličan broj u oba godišnja doba. Broj ptica se ‘izbalansira’ – ptice iz Kopačkog rita koje su otišle prezimiti u toplije krajeve vrate se, a one koje su trenutno ‘na zimovanju’ ovdje vraćaju se u svoj zavičaj.

FOTO: Youtube screenshot