Logo

X

Osijek ukida porez na potrošnju i porez na zakup javnih površina

Grad Osijek među prvim je gradovima u Hrvatskoj reagirao s mjerama za smanjivanje posljedica korona-krize na gospodarstvo te do sada već pomogao osječko gospodarstvo s više od 20 milijuna kuna

Od 1. siječnja 2021. Grad Osijek oslobađa gospodarstvo za dva od tri poreza u nadležnosti Grada: poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina. Mjera je to koja će izravno rasteretiti gospodarstvenike za 3-4 milijuna kuna godišnje.
– Uz već proljetos uvedene mjere za rasterećenje gospodarstva u iznosu preko 20 milijuna kuna, te skorašnje ukidanje 2/3 gradskih poreza, uvjeren sam kako ćemo zajedno s građanima i poduzetnicima uspješno doprinijeti očuvanju radnih mjesta i amortizaciji posljedica pandemije – napisao je, između ostaloga, na svojoj Facebook stranici zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

Gotovo da i nema grane gospodarstva koja se nije našla na udaru zbog Covid-19 pandemije ili zbog vezanih restrikcijskih mjera. Grad Osijek među prvim je gradovima u Hrvatskoj reagirao s mjerama za smanjivanje posljedica korona-krize na gospodarstvo te do sada već pomogao osječko gospodarstvo s više od 20 milijuna kuna, i to kroz mjere za očuvanje radnih mjesta (10 milijuna kuna), kroz obustavu naplate javnih površina, kroz obustavu plaćanja najamnine za korisnike prostora u vlasništvu Grada koji nisu mogli obavljati djelatnost i druge indirektne mjere.

Ukidanje poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina primarno će imati učinka za ugostitelje koji su novim odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite najpogođeniji. Grad Osijek nastavlja u suradnji i razgovoru s gospodarstvenicima pratiti stanje i poduzimati sve što je moguće da se olakša položaj gospodarstvenika u vrijeme korona-krize.

foto: unsplash