Logo

X

Osijek posjetilo izaslanstvo Velizy-Villacoublaya, grada s 22.000 stanovnika i čak 50.000 zaposlenih

"Iako sam prvi puta u Hrvatskoj, iznimno mi je ugodno biti u Osijeku" – istaknuo je Pascal Thévenot, gradonačelnik francuskog grada Velizy-Villacoublaya

-Iako sam prvi puta u Hrvatskoj, iznimno mi je ugodno biti u Osijeku – istaknuo je Pascal Thévenot, gradonačelnik francuskog grada Velizy-Villacoublaya na početku sastanka sa zamjenikom gradonačelnika Osijeka Borisom Piližotom i suradnicima te Draženom Bogdanom, predstavnikom Osječko-baranjske županije.

Iako je riječ o francuskom gradu koji ima 22.000 stanovnika i 50.000 zaposlenih te preko 1.000 tvrtki koje posluju, zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota rekao je, kako Osijek ima više malih poduzeća dok u Velizy-Villacoublayu posluju jake korporacije koje su visokotehnološki orijentirane, dok sam grad nosi preko 5% ukupnih istraživanja u cijeloj Francuskoj.

-Velizy-Villacoublay i Osijek imaju više dodirnih točaka i sličnosti, a to je prije svega razvoj u smjeru pametnih gradova – naglasio je gradonačelnik Pascal Thévenot, dodajući da je cilj pronaći dodatne zajedničke točke te razmijeniti iskustva na područjima poboljšanja usluga prema građanima.

Gostu iz Francuske koji je sudjelovao na 2. Međunarodnom forumu ICT društvo: Roboti dolaze!, zahvalio je zamjenik gradonačelnika Osijeka, istaknuvši obostrano izraženu želju za razmjenom iskustava radi podizanja kvalitete života, odnosno stvaranja boljih uvjeta za građane, kako u Velizy-Villacoublayu tako i u Osijeku.

-Prije svega želim izraziti entuzijazam našeg francuskog izaslanstva koje je ovaj posjet Osijeku započelo sudjelovanjem u forumu na temu robotike, odnosno umjetne inteligencije. To nas je ujedno i potaknulo na razgovor s predstavnicima Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, kako bismo prepoznali zajedničke točke – razvoja u smjeru pametnih i zelenih gradova – naglasio je gradonačelnik Velizy-Villacoublaya.

Predstavnici Osijeka i Velizy-Villacoublaya zaključili su kako će se i u budućnosti sastajati na dobrobit obje lokalne zajednice.

-Sa željom da u budućnosti nastavimo suradnju, gostima ćemo uz obilazak nekih gradskih poduzeća prenijeti naša iskustva o razvoju malih poduzetnika, odnosno našeg poduzetničkog inkubatora BIOS – kazao je zamjenik osječkog gradonačelnika.

foto: Osijek.hr

(Osijek.hr)