Logo

X

Odvratno! Raskrinkane kineske tvornice: Od medicinskog otpada pravili dječje igračke

Igračke od šprica i igala dospjele u ruke male djece, a od korištenih pelena za odrasle pravili nove!!

Medicinski otpad kao što su vrećice od infuzije, šprice i igle ilegalno se koriste u kineskim tvornicama s ciljem proizvodnje igračaka za malu djecu, pokazala je istraga, piše The Sun, a prenosi OsijekNEWS.hr.

Preko tajnih istraživanja otkriveno je da su sumnjivi proizvođači kupovali bolničke otpatke koje su onda sjeckali i pretvorili u cijeli niz proizvoda, koji uključuju i vrećice, pribor za jelo i plastične čaše.

Šokantnu istinu otkrila je emisija za prava potrošača na kineskoj televiziji CCTV, izvještavaju kineski mediji. Reporteri koji su pod tajnim identitetima posjetili tvornice u Henan, Hebei, Shandong i Shanxi provincijama otkrili su da je takva praksa široko rasprostranjena radi uštede novca.

Šef jedne tvornice rekao je reporteru da je korištenje medicinskog otpada za igračke postala svojevrsna “norma” za lokalne tvrtke. Policija je napravila pretres tvornica u nekoliko kineskih provincija nakon što je bolesna praksa razotkrivena.

Korištene pelene pretvaraju se u nove proizvode

Među igračkama, koje se proizvode od plastičnog medicinskog otpada, a koje su u Kini na rasprodaji i izvoze se van zemlje, nalaze se vjetrenjače i bočice za pravljenje mjehurića.

Emisija je također pokazala da su onečišćene pelene za odrasle na nehigijenski način reciklirane te da se od njih proizvode nove.

Radnik jedne takve tvornice rekao je reporteru CCTV da reciklirane pelene nisu u skladu sa zdravstvenim standardima, jer su napravljene od otpada. Korišteni sanitarni podlošci i pelene stavljaju se u sjekač prije nego se pretvore u nove proizvode za korisnike koji ništa ne znaju.

Ljudi na kineskoj društvenoj mreži Weibo reagirali su s gađenjem i užasom. Jedan je korisnik komentirao: “Gdje se nalazi dno naše civilizacije?” dok su drugi komentirali da jednostavno žele znati što je za njih sigurno za korištenje.

foto: Pixabay (ilustracija)