Logo

X

Održano 17. Županijsko natjecanje orača u Čepinu

Natjecanje na kojem se okupilo 11 orača, održano je u dvije kategorije plugova – ravnjaci i premetnjaci. Pobjednici će predstavljati županiju na državnom natjecanju u listopadu koje će se održati u Prelogu.

Županijsko natjecanje orača, 17. po redu, održano je po prvi puta u Čepinu, u subotu, 16. srpnja 2022. godine na parceli OPG-a Leko Tomislav. Organizatori natjecanja bili su Općina Čepin, Županijska Udruga natjecanja u oranju, Hrvatska udruga za organizaciju orača, Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i Osječko-baranjska županija.
Manifestacija je svečano otvorena u 10:00 sati, kada je sve prisutne pozdravio predsjednik Udruge natjecatelja u oranju Osječko-baranjske županije Juraj Klarić, koji je tom prilikom zahvalio Općini Čepin na prihvaćenoj suorganizaciji i prepoznavanju rada udruge i značaja ove manifestacije, Županiji Osječko-baranjskoj, srednjoj školi Donji Miholjac koja aktivno sudjeluje u pripremama manifestacije, sponzorima i te domaćinu OPG Tomislav Leko na čijoj parceli se natjecanje održalo.
Općinski načelnik Dražen Tonkovac pozdravio je sve prisutne, izrazio zadovoljstvo što se ovo natjecanje održava upravo u općini Čepin, a dodao je kako je Općina spremna i kako se nada da će se ovdje održati i državno natjecanje u budućnosti. Zahvalio je i državnom tajniku Tugomiru Majdaku koji je svojim dolaskom podržao ovu manifestaciju, kao i pročelnici Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, Silvi Wendling. Poželio je natjecateljima da najbolji pobjedi, te da isti uspjeh ostvari i na državnom natjecanju.
U ime Osječko-baranjske županije prisutne je pozdravila pročelnica Wendling, dok je državni tajnik Tugomir Majdak, pozdravivši sve u ime Ministarstva poljoprivrede, čestitao na organizaciji, pohvalio poljoprivrednike koji svojim radom stvaraju dodatne vrijednosti, prinose na poljima i na taj način i sigurnost hrvatskom selu. Dodao je kako je Općina Čepin po broju hektara jedna od najviše pozicioniranih općina poljoprivrednoj proizvodnji. “Želim vam čistu i ravnu brazdu, želim da pobjede najbolji u ove dvije kategorije, ali isto puno uspjeha na državnom natjecanju u Prelogu“ U tom duhu, otvorio je 17. Županijsko natjecanje u oranju sa željom da dobiju i treći put državno natjecanje.
Natjecanje na kojem se okupilo 11 orača, održano je u dvije kategorije plugova – ravnjaci i premetnjaci. Najboljim oračima Osječko-baranjske županije proglašeni su Mihael Sklizović iz Rakitovice u kategoriji pluga ravnjaka i Stjepan Mojzeš iz Podgorača u kategoriji pluga premetnjaka. Pobjednici će predstavljati županiju na državnom natjecanju u listopadu koje će se održati u Prelogu.
Revijalno je na ovom natjecanju orao i Zrinko Miličić iz Radikovaca koji će predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u oranju u Irskoj.
Nakon proglašenja pobjednika i uručivanja nagrada, nastupio je KUD Leopold.