Logo

X

Održane 28. “Petrijevačke žetvene svečanosti”

Tijekom tri dana manifestacije priređen je bogat kulturno-zabavni program, a u nedjelju je, na malom polju zasijanom pšenicom, prikazana tradicijska slavonska kosidba koja predstavlja bit ove folklorne manifestacije

Pod pokroviteljstvom Općine Petrijevci, od 8. do 10. srpnja 2022. godine održane su „Petrijevačke žetvene svečanosti“ koje se u ovoj slavonskoj općini kontinuirano održavaju od 1994. godine. Tijekom tri dana manifestacije priređen je bogat kulturno-zabavni program, a u nedjelju je, na malom polju zasijanom pšenicom, prikazana tradicijska slavonska kosidba koja predstavlja bit ove folklorne manifestacije. Nakon toga održana je smotra folklora na kojoj se predstavilo sedam kulturno umjetničkih društava, a programu su nazočili i saborski zastupnik te izaslanik predsjednika Hrv. sabora Goran Ivanović te zamjenik župana Josip Miletić.

– Već punih 28 godina Općina Petrijevci njeguje ljepotu starih običaja i čuva od zaborava sjećanje na pomalo zaboravljene zanate, baštinu i slavonsku tradiciju. Upravo u ovako vrijednom kulturno-umjetničkom programu ocrtava se svo bogatstvo našeg slavonskog nasljeđa kojeg moramo čuvati od zaborava, zbog čega Osječko-baranjska županija neprekidno podržava ovakve i slične manifestacije, a to će činiti i u budućnosti – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.