Logo

X

Održan zajednički sastanak Savjeta za poljoprivredu i hranu SDP-a Hrvatske i članova Regionalnog savjeta SDP-a za poljoprivredu i hranu pet slavonskih županija

Tema sastanka bila je rasprava o problemima slavonskih poljoprivrednika i rješenjima koja bi za njih bila najpovoljnija. Tijekom rasprave govorilo se najviše o nedostatku poljoprivrednog zemljišta i nepravednoj raspodijeli istog, lošoj informiranosti o novom Strateškom planu i njihovim mogućnostima, kombiniranju mjera, potrebi o većoj prisutnosti savjetodavaca na terenu, najpovoljnijem obliku udruživanja

Zajednički sastanak predstavnika Savjeta za poljoprivredu i hranu SDP-a Hrvatske i članova Regionalnog savjeta SDP-a za poljoprivredu i hranu pet slavonskih županija održao se u subotu 22.4.2023. godine u Slavonskom Brodu.

Tema sastanka bila je rasprava o problemima slavonskih poljoprivrednika i rješenjima koja bi za njih bila najpovoljnija. Tijekom rasprave govorilo se najviše o nedostatku poljoprivrednog zemljišta i nepravednoj raspodijeli istog, lošoj informiranosti o novom Strateškom planu i njihovim mogućnostima, kombiniranju mjera, potrebi o većoj prisutnosti savjetodavaca na terenu, najpovoljnijem obliku udruživanja, potrebi dizanja kvalitete života u ruralnim sredinama i modernizaciji poljoprivrede.

O ograničenjima u proizvodnji kao i o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici i Strateškom planu RH članovima Regionalnog savjeta je govorila Snježana Španjol, zamjenica voditeljice Savjeta za poljoprivredu i hranu SDP-a Hrvatske, a sastanku su između ostalih nazočili i voditeljica Savjeta dr.sc. Marija Vukobratović i voditelj Regionalnog savjeta za poljoprivredu i hranu pet slavonskih županija mr.sc. Boris Piližota.

Nakon sastanka, članovi Savjeta uputili su se u obližnju Općinu Kaniža gdje su povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje uz zgradu Općine posadili sadnicu američkog likvidambara i na taj način poslali poruku o važnosti brižnog odnosa prema resursima našeg planeta.

Osim toga, posjetili su i OPG Geža u vlasništvu je Josipa Geže koji se bavi ratarstvom i stočarstvom – svinjogojstvom. Radi se o malom OPG-u na kojem se obrađuje cca 30 ha poljoprivrednog zemljišta ( vlastito i u privatnom zakupu) i bavi tovom svinja, 15 krmača i 100 svinja. Vlasnici ovog OPG-a upoznali su članove Savjeta s velikim problemom uvoza svinja i svinjskog mesa koje kvalitetom ne može konkurirati domaćem svinjskom mesu. Istaknuli su i kako cijenom ne mogu konkurirati uvezenoj robi jer su inputi koje imaju u proizvodnji enormno porasli u posljednje dvije godine.

Kao anomaliju navode primjer velikih uzgajivača svinja koji tove uvezene svinje jer nemaju vlastiti rasplod i tov, uvoze svinje i svinjsko meso loše kvalitete, a na našem tržištu ga prodaju po istoj cijeni kao i svinje iz domaćeg uzgoja.