Logo

X

Od izazivača starih stranaka raste Most, Amsterdamska i Živi zid dok Ruža Tomašić, Hasanbegović, Kolakušić i Dalija Orešković ne prelaze prag

Jedno mjesto koje Hrvatska gubi, izgubio je HDZ!

Europski parlament je u četvrtak objavio četvrte projekcije o tome kako bi mogao izgledati budući saziv Europskog parlamenta na temelju ispitivanja javnog mnijenja objavljenih do 15. travnja 2019.

U ovu je projekciju uvršteno  i sudjelovanje Velike Britanije na europskim izborima. Prethodne tri projekcije rađene su pod pretpostavkom da Velika Britanija neće sudjelovati na izborima i da će budući saziv imati 705 zastupnika, od kojih će 12 biti iz Hrvatske, sada je projekcija napravljena za 751 mjesto, a Hrvatska ima jedno mjesto manje.

Raspodjela hrvatskih mjesta u novoj projekciji ostala je skoro ista, a to jedno mjesto koje Hrvatska gubi, izgubio je HDZ.

Tako bi HDZ po najnovijoj projekciji imao pet mjesta s 34,3 posto glasova (u ožujku 30,7 posto). SDP osvaja tri mjesta s 21 posto glasova (u ožujku 19,2 posto), po jedno mjesto Most, Živi zid i Amsterdamska koalicija. Najviši rast postigao je Most – do 7,7 posto (u ožujku 6,8 posto).

foto: Pixabay (ilustracija)