Logo

X

Očevi, sretan vam vaš dan!

Tek toliko da znate, prvi se Dan očeva proslavio pred više od stoljeća - u tekstu saznajte kako je to sve započelo :)

U Hrvatskoj i još nekim katoličkim zemljama 19. ožujka obilježava se Dan očeva – piše OsijekNEWS.hr.

Dan očeva – dan koji slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu. Slavi se najčešće treće nedjelje u lipnju u 52 zemlje svijeta. U različitim zemljama svijeta obilježava se drugog datuma, pa tako i u Hrvatskoj – slavi se na blagdan svetog Josipa, Isusova oca.

Uobičajeno je darivanje očeva prigodnim poklonom kojim se pokazuje značenje oca u društvu.

Tek toliko da znate, prvi se Dan očeva proslavio pred više od stoljeća, 1910. godine u gradiću Spokane u američkoj saveznoj državi Washington kao pandan Danu žena.

Dvije su priče o tome kada se slavio prvi Dan očeva. Prema nekim podacima, prvi Dan očeva slavio se 19. prosinca 1910. u državi Washington. Žena Sonora Smart Dodd dosjetila se načina na koji je željela obilježiti i proslaviti svojeg samohranog oca. Osjećala se kao da majke dobivaju sve priznanje za odgoj djece, te je smatrala da i očevi trebaju dobiti svoj dan jer su jednako bitni u odgoju djece.

Sonorin je otac bio itekako poseban. William Smart, veteran građanskog rata, ostao je udovac kada je njegova supruga umrla za vrijeme poroda šestog djeteta. Sam je podizao šestero djece na maloj farmi u Washingtonu. Kako bi mu pokazala zahvalnost za sve teške poslove i ljubav koju je William dao njoj i njezinoj braći i sestrama, Sonora je odlučila da bi trebao biti dan na koji bi ljudi slavili sve očeve poput njega.

Druga priča o prvom danu Očeva u Americi dolazi iz Fairmonta u Zapadnoj Virginiji kada je 5. srpnja 1908. Grace Golden Clayton predložila svećeniku u lokalnoj crkvi da održe propovijed u čast očevima koji su poginuli u eksploziji rudnika, u kojem je poginuo ukupno 361 muškarac, piše portal Art of Manliness.

FOTO: Youtube screenshot