Logo

X

Obilježen Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

Na Sajmu se se mogli okusiti Slavonski i Baranjski kulen

Ministarstvo poljoprivrede i ove je godine organiziralo promotivne aktivnosti u povodu Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, kojeg se obilježilo jučer, 14. travnja – piše GlasDalmacije.hr.

U subotu, 13. travnja 2019. godine, na prigodnom Sajmu hrvatskih zaštićenih proizvoda u Varaždinu, okupljeni proizvođači naših tradicionalnih proizvoda, čiji nazivi su zaštićeni i registrirani u Europskoj uniji kao zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla te proizvodi za koje je postupak zaštite naziva odnosno registracije oznake u tijeku, predstavili su građanima svoje proizvode.

Na Sajmu su se tako mogli okusiti Dalmatinski pršut, Istarski pršut/Istrski pršut, Poljički soparnik, Slavonski kulen/Slavonski kulin, Istra (ekstra djevičansko maslinovo ulje), Međimursko meso ‘z tiblice, Baranjski kulen, Varaždinsko zelje te ostali zaštićeni proizvodi.

U sklopu Sajma organizirao se i Gourmet show gdje su majstori kuhinje stvarali nove kulinarske delicije od proizvoda čiji su nazivi zaštićeni, a koje su posjetitelji mogli degustirati.

“Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Iako smo najmlađa država članica Europske unije možemo biti izrazito zadovoljni jer imamo 22 prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije”, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

“Koliko je nama važno očuvanje i zadržavanje tradicijskih vrijednosti i različitosti na koje smo ponosni najbolje govori činjenica da smo dan kada je prvi naš proizvod dobio zaštitu naziva na EU razini proglasili nacionalnim danom zaštićenih proizvoda”, dodao je Tolušić.

Ostvarena registracija na razini Europske unije uspjeh je hrvatskih proizvođača tradicionalnih proizvoda, a rezultat je zajedničkog rada, kako samih proizvođača tako i Ministarstva poljoprivrede, koje ih podupire od trenutka donošenja odluke o samom pokretanju postupka zaštite naziva pa sve do registracije naziva na razini Europske unije.

Interes za zaštitom naziva tradicionalnih proizvoda europskim oznakama kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode u posljednje dvije godine znatno je porastao, a što je svakako i posljedica kontinuiranih promidžbenih i edukativnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede.

Educiranost i informiranje potrošača ključan je čimbenik u promociji zaštićenih proizvoda, a u čiju se realizaciju moraju zajednički uključiti proizvođači, lokalna zajednica i sva nadležna tijela

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda obilježava se na dan kada je naziv Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Registracija naziva Krčki pršut, 14. travnja 2015. godine, bila je prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario.

Odlukom Hrvatskog sabora taj se datum obilježava kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda što je i poruka javnosti o važnosti očuvanja tradicije i brendiranja Hrvatske s obzirom na jaku tržišnu prepoznatljivost europskih oznaka.

Podsjećamo da “Oznaka zemljopisnog podrijetla” (ZOZP) znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili države, čija se kvaliteta, ugled ili druga karakteristika pripisuju njegovom zemljopisnom podrijetlu i čija se najmanje jedna faza proizvodnje odvija u određenom zemljopisnom području.

“Oznaka izvornosti” (ZOI) znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili, u iznimnim slučajevima, države, čija kvaliteta ili karakteristike u bitnom ili isključivo nastaju pod utjecajem posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine i čije se sve faze proizvodnje odvijaju u određenom zemljopisnom području.

Zaštićenom oznakom izvornosti RH je zaštitila naziv 12 proizvoda
1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres
2. Neretvanska mandarina
3. Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje
4. Istarski pršut/Istrski pršut
5. Krčko maslinovo ulje
6. Korčulansko maslinovo ulje
7. Paška janjetina
8. Šoltansko maslinovo ulje
9. Varaždinsko zelje
10. Slavonski med
11. Istra
12. Paška sol

Zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla RH je zaštitila naziv 10 proizvoda
1. Krčki pršut
2. Baranjski kulen
3. Lički krumpir
4. Drniški pršut
5. Dalmatinski pršut
6. Poljički soparnik/ Poljički zeljanik/Poljički uljenjak
7. Zagorski puran
8. Slavonski kulen/Slavonski kulin
9. Međimursko meso ‘z tiblice
10. Lička janjetina

U postupku registracije oznake na razini Europske unije Republika Hrvatska ima 8 naziva proizvoda 
1. Paška sol – ZOI
2. Zagorski mlinci – ZOZP
3. Bjelovarski kvargl – ZOZP
4. Rudarska greblica – ZOZP
5. Varaždinski klipič – ZOZP
6. Paški sir  – ZOI
7. Malostonska kamenica– ZOI
8. Slavonska kobasica– ZOZP

(Ministarstvo poljoprivrede)

foto: pixabay (ilustracija)