Logo

X

Obilježen Dan Grada i 784. rođendan Đakova, “srca Slavonije”

Đakovo je grad velikana koji je bio ispred svog vremena, Josipa Jurja Strossmayera. Dom je najljepšoj katedrali od Venecije do Istanbula i najstarijoj europskoj ergeli. Grad koji je posjetio papa Ivan Pavao II. i čiji Đakovački vezovi pronose sliku srca Slavonije širom svijeta

Dan Grada Đakova i njegov 784. rođendan obilježen je 8. svibnja 2023. godine održavanjem svečane akademije kojoj je nazočili mnogi uzvanici – među kojima su bili ministrica poljoprivrede Marija Vučković kao izaslanica predsjednika Vlade RH, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, saborski zastupnik Goran Ivanović kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora – gradski vijećnici, građani i prijatelji grada koji se s pravom naziva i „srcem Slavonije“.

– Đakovo je grad velikana koji je bio ispred svog vremena, Josipa Jurja Strossmayera. Dom je najljepšoj katedrali od Venecije do Istanbula i najstarijoj europskoj ergeli. Grad koji je posjetio papa Ivan Pavao II. i čiji Đakovački vezovi pronose sliku srca Slavonije širom svijeta. Grad bogate tradicije i baštine koju Đakovčanke i Đakovčani i danas njeguju i čuvaju te im svima želim sretan rođendan njihovog grada – poručio je župan Ivan Anušić.

Pohvalio je suradnju Županije i Grada te poželio uspješan nastavak. Osječko-baranjska županija naime kontinuirano investira u sve svoje ustanove. Na području grada Đakova osobito su značajna ulaganja kroz projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite kojima je provedena obnova, opremanje i modernizacija ambulanti u Domu zdravlja OBŽ u Đakovu. Napravljena je energetska obnova šest školskih zgrada, kao i druga kapitalna ulaganja u osnovnim i srednjim školama. Sada je aktualan i projekt rekonstrukcije OŠ Vladimir Nazor, a tu su i ulaganja u ceste i drugi projekti.

– Grad Đakovo su svi naši sugrađani, gospodarstvenici, ustanove i udruge, svi koji tu žive, rade i svoje pojedinačne uspjehe utkaju u naš kolektivni uspjeh. Ponosni smo na sve što se događalo u protekloj godini, a imamo projekte spremne za apliciranje za sredstva europskih fondova te jedva čekamo da se otvore javni pozivi. U prvom redu mislimo na izgradnju dječjih vrtića, proširenje školskih ustanova, ulaganja u gospodarstvo, poduzetničku zonu i inkubator, naravno i mnoštvo drugih financijski manjih aktivnosti i projekta, kao i projekata komunalne infrastrukture koji postupno utječu na povećanje ukupnog standarda u gradu – kazao je Marin Mandarić, gradonačelnik Grada Đakova.

Naglasio je Đakovački vezovi, koji se ove godine održavaju 57. put, najvažniji događaj za Grad Đakovo, no gradska uprava – uz ostale svoje aktivnosti – nastoji tijekom cijele godine organizirati i društveni i zabavni život na kvalitetnoj razini. – Đakovo nije Osijek, nije Zagreb niti metropole gdje građani imaju veći izbor kulturnih i zabavnih sadržajan, no trudimo se održavati različite aktivnosti na razini koja je primjerena našem gradu – poručio je gradonačelnik Mandarić.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković također je nazočnima čestitala Dan Grada, a govorila je i o aktualnostima u poljoprivredi. – Iz Programa ruralnog razvoja na području Osječko-baranjske županije do sada je ugovoreno projekta u vrijednosti 420 milijuna eura, a isplaćeno je 340 milijuna eura. Najvažnija i najizdašnija mjera tog programa odnosi se na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, preradu i obnovljive izvore energije, a iznosi 160 milijuna eura od onih 420. Tu su i poticaji i potpore za mlade i male poljoprivrednike, diverzifikaciju i razvoj novih djelatnosti koje čine privlačnijim život na poljoprivrednom gospodarstvu, a takvih je potpora na području ove Županije odobreno više od 1.000 – kazala je.

Gradonačelnik Marin Mandarić uručio je najviša javna priznanja Grada Đakova istaknutim građanima, ustanovama i udrugama. Godišnju nagrada primila je Suzana Župan za doprinos u području društvenog života, tridesetogodišnji novinarski rad i svakodnevno izvještavanje o događajima u Gradu Đakovu i Đakovštini. Povelje zahvalnosti dodijeljene su KUD-u „Sklad“ za doprinos u kulturno-glazbenom životu i 160 godina djelovanja, Kolarsko-stolarskom obrtu „Strnad“ za doprinos u području gospodarskog života i 150. obljetnicu postojanja obiteljskog obrta, Veterinarskoj stanici Đakovo za 70 godina postojanja i cjelokupnu skrb o kućnim ljubimcima i farmskim životinjama, Udruzi za pomoć osobama s teškoćama u razvoju „Neven“ za 50 godina djelovanja, iskazanu humanost, volonterski rad, pomoć djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima, Karate klubu Đakovo za doprinos u području društvenog života, 50 godina djelovanja i doprinos u području dvoranskog sporta i ostvarene vrhunske rezultate. Povelje zahvalnosti dodijeljene su Evici Blažinkov za doprinos u području kulture, očuvanje baštine i promociju Đakova i Đakovštine u spektru tradicijske kulture, Zvonimiru Kaliću za ostvarena postignuća području gospodarskog života posebice u poljoprivrednoj proizvodnji, kreativnost i inovativnost, doprinos u kulturno-glazbenom životu i isticanje pripadnosti Gradu Đakovu i Đakovštini te Zlatku Mesiću za doprinos u promociji Grada Đakova, rad sa mladima, izvještavanje o Domovinskom ratu i događajima u Gradu Đakovu i Đakovštini.