Logo

X

Novo oružje u borbi protiv komaraca u Slavoniji: Velike svjetleće klopke u OBŽ i PSŽ

Deset panoa vrijednih 300 tisuća kuna do kraja godine bit će postavljeno u Požeško-slavonskoj i isto toliko u Osječko-baranjskoj županiji, uglavnom po gradskim i općinskim središtima

Požeško-slavonska županija među prvima u Europi dobit će velike svjetleće infopanoe za suzbijanje komaraca, prenosi Večernji list. Panoi su zapravo neka vrsta velike klopke koja emitira ugljikov dioksid i mliječnu kiselinu oponašajući ljudski dah i miris, što privlači komarce da prolete kroz jednosmjerni otvor gdje ostaju zarobljeni i naposljetku ugibaju.

Suzbijanje bez pesticida Projekt kontrole komaraca MOS-Cross 2 vrijedan je 980 tisuća eura, a nastao je u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije.

Deset panoa vrijednih 300 tisuća kuna do kraja godine bit će postavljeno u Požeško-slavonskoj i isto toliko u Osječko-baranjskoj županiji, uglavnom po gradskim i općinskim središtima.

Početak projekta

Inače, opći cilj projekta je poboljšanje javnozdravstvenih usluga vezanih uz MBD (MBD – MOSQUITO BORNE DISEASES), tj. bolestima koje prenose komarci, uvođenjem sustava nadzora s ciljem utvrđivanja prisutnosti invazivnih vrste komaraca i njihove kontrole u prekograničnom području.

Tijekom implementacije projekta MOS-Cross podignuta je razina svijesti javnosti i prikupljeni su prvi podatci o MBD. Prvi projekt MOS-Cross provodio se od 15. srpnja 2017. do 14. listopada 2019. i bio je sufinanciran sredstvima EU kroz program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija.

MOS Cross 2 je utemeljen na ovim spoznajama i povećanom kapacitetu institucija postignutim tijekom provedbe projekta. Jedni od ciljeva ovog projekta su analiza patogena (malarija, chikungunya i denga groznica). Tijekom provedbe projekta uvest će se „Poboljšani zajednički protokol u slučaju epidemije MBD“.

Trajanje projekta je od 15. ožujka 2021. do 14. ožujka 2023. (24 mjeseca).

Partneri projekta su Zavod za javno zdravlje Sombor, Zavod za javno zdravstvo Požeško-Slavonske županije, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije te Institut za javno zdravlje Vojvodina.