Logo

X

Nastavnici krivotvorili diplome u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

"Lažni" nastavnik iz Industrijsko-obrtničke, a "nastavnica" iz Gimnazije - oboje kazneno prijavljeni

Za dvoje nastavnika u školama u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu istragom je utvrđeno da su pri zapošljavanju krivotvorili diplome, a školski odbor novogradiške Gimnazije već je dao izvanredni otkaz 45-godišnjakinji, dok je 54-godišnjem muškarcu školski odbor brodske Industrijsko-obrtničke škole dao suglasnost za otkaz – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Brodsko-posavska policija priopćila je u petak kako je dovršila istragu nad dvoje djelatnika u školama iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške zbog krivotvorenih diploma.

Istragom je utvrđeno da je pri zapošljavanju u Novoj Gradiški krivotvorenu diplomu priložila žena stara 45 godina, a u Slavonskom Brodu muškarac star 54 godine.

“Policija je istragu provela po nalogu Državnog odvjetništva i zasad ne možemo davati više informacija o ova dva slučaja”, izjavio je Hini Krešimir Šimić, glasnogovornik PU brodsko-posavske.

“Lažni” nastavnik iz Industrijsko-obrtničke, a “nastavnica” iz Gimnazije

Prema neslužbenim podacima, osumnjičeni muškarac radio je u Industrijsko obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu, a žena u Gimnaziji Nova Gradiška.

“Tražili smo, kao i svi provjeru diploma. Kada smo dobili povratne informacije o slučaju smo obavijestili sve nadležne za ovakve slučajeve. Školski odbor već je dao i suglasnost za otkaz djelatniku”, potvrdio je Hini Luka Mladinović, ravnatelj Industrijsko obrtničke škole. Muškarac za kojeg je utvrđeno da je krivotvorio diplomu u školi je radio od 2012. godine.

“Da je diploma djelatnice krivotvorena saznali smo 1.veljače, a 5. veljače je dobila izvanredni otkaz. O svemu su izviješteni Ministarstvo znanosti i obrazovanja i DORH. Kod nas je djelatnici ovo treće radno mjesto i nije bilo razloga sumnjati u diplomu”, rekla je Hini ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška Ljiljana Ptačnik. Djelatnica je u gimnaziji priložila krivotvorenu diplomu iz 2000. godine.

Lokalni mediji navode da je izvanredni postupak provjere vjerodostojnosti diploma pokrenut nakon što je resorno ministarstvo ovih dana u svojim redovima otkrilo žensku osobu s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu. Navodno je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nekoliko godina radila administrativne poslove, kroz mjeru stručnog radnog osposobljavanja, a potom na projektu putem ugovora o djelu.

Sredinom studenoga 2018. zaposlena je temeljem javnog natječaja u Gimnaziji, na ugovor o radu na određeno vrijeme. Krivotvorena diploma otkrivena joj je krajem 2018., otprilike mjesec i pol nakon sklapanja ugovora o radu.

Oboje će biti kazneno prijavljeni zbog krivotvorenja isprave

Policija protiv oboje podnosi kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja isprave, a portali pišu kako je riječ o prilično nevješto krivotvorenim dokumentima, neautentičnog izgleda i potpisa.

Nakon što je u javnost u siječnju procurilo više slučajeva krivotvorenja diploma, resorna ministrica Blaženka Divjak najavila je kako će varalice dobiti izvanredni otkaz te da će ih ministarstvo prijaviti DORH-u. Nije rekla o kojim se školama radi, već samo da su dvije u Slavoniji i jedna na otoku.

Dekanica zagrebačkog Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović Štetić rekla je tada Hini kako ne misli da je itko od zaposlenih na Fakultetu bio uključen u krivotvorenje diploma, te da ima puno povjerenje u zaposlenike, a dekan Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras da su sveučilišne diplome vjerodostojne.

Inače, Ministarstvu je potvrđeno je da spomenuti fakultet među 280 diploma, koje su im ravnatelji osnovnih i srednjih škola poslali na provjeru, pronašao tri lažne diplome, i to jednog zaposlenika u osnovnoj i dva zaposlenika u srednjim školama.

Ministarstvo je stoga osnovnim i srednjim školama, kao i agencijama u obrazovanju dalo rok od godinu dana da provjere diplome oko 90 tisuća zaposlenih. Kako sustavan način provjere fakultetskih diploma u Hrvatskoj ne postoji, ravnatelji i školski odbori su ti koji vode postupak zapošljavanja, tako da bi ravnatelji to morali napraviti. U naputku Ministarstva o izvanrednim provjerama ravnateljima je dano do znanja da bi nakon izvanredne provjere ubuduće trebalo postavit jasan sustav redovne provjere diploma.

foto: youtube (screenshot)