Logo

X

Nakon nesreće u Vinkovcima pritisak na Plenkovića zbog ministrice Žalac

Ministrica još uvijek može sama ponuditi ostavku, a da ne ispadne kako je to učinila pod pritiskom, dok premijer Plenković može procijeniti hoće li je prihvatiti ili ne

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, kao i koalicijski partneri HDZ-a, ostavljaju premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici Gabrijeli Žalac prostor da sami procijene može li ministrica Žalac nakon prometne nesreće kada je, vozeći bez valjane vozačke dozvole, automobilom naletjela na desetogodišnju djevojčicu, i dalje ostati na ministarskoj dužnosti, piše Jutarnji.hr.

Ministrica još uvijek može sama ponuditi ostavku, a da ne ispadne kako je to učinila pod pritiskom, dok premijer Plenković može procijeniti hoće li je prihvatiti ili ne.

– Za predsjednicu Republike to je pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke – navela je glasnogovornica predsjednice Ivana Crnić odgovarajući na pitanje smatra li predsjednica da ministrica Žalac treba dati ostavku zato što je vozila i sudjelovala u prometnoj nesreći iako joj je istekla vozačka dozvola, ili smatra da kršenje propisa automatski ne povlači političku odgovornost dužnosnika.

Stav predsjednice Grabar-Kitarović na sadrži izričit odgovor koji bi bio “za” ili “protiv” ostavke, ali je vrlo znakovit i očito se ne podudara s prvim stavom Vlade, iz koje su u subotu poručili kako ne smatraju da bi ministrica trebala dati ostavku.

U najvećoj oporbenoj stranci, SDP-u, kažu da još nisu razmotrili hoće li, bude li Vlada inzistirala na stavu da ministrica Žalac treba ostati na dužnosti, tražiti glasanje o njenom opozivu. – Kao prvo, svakom se može dogoditi prometna nesreća, ali nije svatko ministar. Sreća je što je dijete izvan životne opasnosti i djevojčici želim brz oporavak. No, minimum je političke odgovornosti i pristojnosti da mandat stavi na raspolaganje premijeru – rekao je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

Potpredsjednik SDP-a upozorava da nisu rasvijetljene sve okolnosti prometne nesreće u kojoj je ministrica sudjelovala, pa tako nije poznata ni brzina kojom je vozila u naseljenome mjestu. Komadina ističe da se svi detalji moraju objaviti.

Nije poznato ni kada je ministrici istekla vozačka dozvola. Iz policije poručuju da taj podatak ne mogu dati u javnost jer bi to bilo u suprotnosti s Uredbom o zaštiti osobnih podataka, a za sam prekršaj je on irelevantan. Vožnja bez valjane vozačke dozvole je prekršaj neovisno o tome je li vozačka istekla prije dan, prije mjesec dana ili prije godinu dana.

U Vladi su tvrdili da ne znaju kada je ministrici istekla vozačka dozvola, a sama ministrica Žalac taj detalj nije otkrila u izjavi koju je dala u subotu, nakon što je posjetila stradalu djevojčicu.

“Nakon ovog nesretnog dana, još jednom iskazujem duboko žaljenje zbog nesreće. Posjetila sam svoju malu dragu susjedu u bolnici koja se, hvala dragom Bogu, dobro oporavlja. Srećom, potkoljenica je sanirana samo repozicijom i fiksirana longetom. Moje misli i molitve su uz djevojčicu i njezinu obitelj te joj želim što brži oporavak”, napisala je Žalac u subotu navečer na Facebooku, a prenio Jutarnji.hr.