Logo

X

Najvažniji događaji kroz povijest NK Osijeka

Jučer je NK Osijek proslavio 72. rođendan! :D

Jučer je NK Osijek proslavio 72. rođendan!

Bogata je povijest našeg nogometnog prvoligaša, još od 27. veljače 1947. i početnog imena Proleter, preko Slavonije, pa do NK Osijek. U tom razdoblju bilo je puno velikih utakmica, dramatičnih kvalifikacija, velikih i senzacionalnih pobjeda te sjajnih igrača i vrlo uspješnih trenera. Bilo je, dakako, i onih teških, neizvjesnih trenutaka, borbe za opstojnost Kluba, a sve je uvijek bilo prožeto navijačkom ljubavlju prema najpopularnijem sportskom kolektivu u gradu na Dravi.

Svaki je rođendan na svoj način lijep. Godinu dana smo stariji, a u tih proteklih 365 dana smo ponovno dosta toga napravili da bismo se osjećali sretno i zadovoljno. Nogometni klub Osijek slavi svoju 72. obljetnicu, a u osmom desetljeću postojanja ima puno želja i planova. I ostvarujemo ih iz godine u godinu, ne samo u natjecateljskom smislu, nego i na organizacijskoj, logističkoj i infrastrukturnoj razini. Sadašnjica kolektiva iz Gradskog vrta može se ocijeniti i najstabilnijom još od davne 1947. kada je osnovan Proleter, preteča današnjeg prvoligaša s Drave – piše NK Osijek.

Svaka je generacija imala svoje veličine

Puno je toga obilježilo povijest Bijelo-plavih koji su dosta dugo nosili crveno-plavu sportsku opremu. Mijenjali su se i nazivi Kluba, pa je 1962. zaživjela Slavonija, a pet godina kasnije (1967.) je odlučeno da se sportska perjanica u srcu Slavonije preimenuje u NK Osijek. Svaka je momčad i svaka generacija imala neke svoje igračke veličine. Nezahvalno ih je pojedinačno nabrajati, uostalom, uvijek su navijači na tribinama najbolje znali vrednovati nečije loptačko umijeće…

Važno mjesto u hrvatskom nogometu

Što se pak tiče sportskih dosega, ne možemo se podičiti brojnim pokalima i titulama, ali smo uvijek zauzimali važno mjesto kroz povijest hrvatskog nogometa. Od davnina se diljem Lijepe naše respektira ono što su Osječani dali ovome sportu, stvarajući igrače i za nacionalnu vrstu. A karijeru su započinjali u našoj Školi nogometa za koju se oduvijek govorilo da je veliki rasadnik talenata. Dugo su brojne osječke momčadi tražile svoj put, odnosno povratak u prvoligaško društvo u bivšoj Jugoslaviji. Stoga se često spominju brojne kvalifikacije i pokušaji da se Osijek domogne Prve savezne lige.

Sudionici najposjećenijeg sportskog događaja

Puno je vremena trebalo proći da bi se otišlo do kraja i vratilo u elitni razred, čak 21 ljeto. Iz toga razdoblja, sedamdesetih godina prošloga stoljeća, i danas žive uspomene na dvije uistinu dramatične utakmice sa Zagrebom, odigrane 1973., posebno na onu uzvratnu u Maksimiru koja je odlučivala o putniku među 18 najboljih klubova u ondašnjoj državi. Teško je i zamisliti da će ijedan sportski događaj u Hrvatskoj više ikada privući toliko gledatelja koliko ih je tada bilo na tribinama. Brojka od 64.000 navijača izgleda nestvarno iz sadašnje perspektive i ostat će zauvijek zabilježeno da je upravo taj dvoboj dva nogometna drugoligaša najposjećeniji sportski događaj u povijesti sporta u Domovini! Kasnije smo postali stabilni prvoligaši, bez strepnje da se izgubi takav status.

Tako blizu europskom proljeću…

Otkako je hrvatske suverenosti i samostalnosti, bilo je puno lijepih trenutaka. Osijek se početkom devedesetih definirao kao neupitni dio velike četvorke. Osvojen je i prvi klupski trofej, 1999. godine kada smo slavili trijumf u Kupu Hrvatske. Ucrtali smo se i na nogometnu kartu Europe igrajući s klubovima puno većeg rejtinga i financijske moći (Anderlecht, West Ham, AEK…), a s posebnim emocijama uvijek se vraćamo na ljeto i jesen 2000. kada smo u Kupu UEFA rušili Brondby i Rapid, svladali i Slaviju na svom stadionu i samo je dekoncentracija u posljednjim minutama uzvrata u Pragu zaustavila naše dečke na putu ka europskom proljeću.

Prestali strijepiti u veljači 2016.

Potom je uslijedilo razdoblje financijske i organizacijske krize kada ni rezultati nisu bili adekvatni klupskom rejtingu. Bilo je čak i grčevite borbe za opstanak u HNL-u (tko može zaboraviti presudni ogled s Hrvatskim dragovoljcem u Gradskom vrtu), a Klubu je zbog nagomilanih dugovanja ozbiljno prijetio i stečaj. Strijepiti smo prestali u veljači 2016. kada su NK Osijek preuzeli privatni vlasnici Lorinc Meszaros i Ivan Meštrović. Učinili su ga stabilnim, igrački i logistički puno jačim, europski konkurentnim. Opet smo bljesnuli u Europi eliminiravši Luzern, a potom i veliki PSV, ostvarivši dvije najveće pobjede od postojanja Kluba. Nismo baš imali sreće protiv Austrije i ostali smo tek na korak do ulaska u skupinu Europske lige.

Uvjeti za rad će biti optimalni

Ni u lanjskim ogledima s Rangersom prolazak nije bio daleko, a polusezonu smo na domaćoj sceni završili na drugom mjestu (najbolji plasman do sada) i ulaskom u polufinale Kupa Hrvatske. No, naš najznačajniji doseg bit će izgradnja novog stadiona i kampa Škole nogometa na Pampasu koja je u tijeku. Kada projekt bude završen, u ljeto 2020., NK Osijek će imati optimalne uvjete za rad, a gledatelji poseban ugođaj u gledanju utakmica. Tada će nam rođendani biti još ljepši i posebniji, a ne dvojimo ni u novi rezultatski i svaki drugi iskorak.

DOGAĐAJI KROZ POVIJEST

  1. Dana 27. veljače 1947. godine je spajanjem fiskulturnih društava Slavonija i Bratstvo osnovano FD Proleter.
  2. U travnju 1948. došlo je do fuzije fiskulturnih društava Proleter i Mladost koji su nastavili djelovati pod zajedničkim imenom Proleter.
  3. Tijekom rujna 1948. Proleter je uspio izboriti drugoligaški status nakon niza od čak 18 kvalifikacijskih nastupa!
  4. Kroz kvalifikacije 1953. naš je Klub prvi puta u povijesti izborio ulazak u nekadašnju Prvu saveznu ligu bivše Jugoslavije.
  5. U odlučujućoj pobjedi u spomenutim kvalifikacijama, protiv banjalučkog Borca (5:0), legendarni Franjo Rupnik postigao je svih pet pogodaka!
  6. Prvu prvoligašku utakmicu Proleter je odigrao 30. kolovoza 1953. protiv Odreda u Ljubljani, a završena je neriješenim rezultatom 2:2. Oba je pogotka za našu momčad postigao Andrija Vekić.
  7. Premijerni nastup u elitnom razredu pred domaćom publikom „Kraj Drave“ bio je 6. rujna 1953. i to protiv beogradske Crvene zvezde. Susret je pratilo 15.000 gledatelja, a rezultat je bio 0:0.
  8. U jesen 1958. godine Proleter je sa šljake na kojoj je igrao „Kraj Drave“ preselio na Gradski vrt gdje ga je, napokon, dočekao travnjak za domaće susrete.
  9. Dana 2. rujna 1962. godine NK Proleter je postao dijelom novoosnovanog Sportskog društva Slavonija čije je ime tada i preuzeo.
  10. U proljeće 1967. raspada se SD Slavonija i nogometni klub mijenja ime u NK Osijek. Za prvog je predsjednika izabran Željko Huber koji je ostavio dubok trag u klupskoj povijesti.
  11. Iste su 1967. godine promijenjene i klupske boje, pa su crveno-plavi dresovi zamijenjeni bijelo-plavima, motivirani službenim bojama Grada Osijeka.
  12. U lipnju 1970. Osijek je igrao kvalifikacije za ulazak u Prvu saveznu ligu u kojima je eliminiran od banjalučkog Borca. U Gradskom vrtu je bilo 1:1, a u Banjaluci 2:1 za Borac.
  13. Osječani su 1971. opet igrali prvoligaške kvalifikacije. Na startu je preskočena Rijeka (1:1 u Osijeku, 1:1 u Rijeci, Osijek je bio bolji u izvođenju jedanaesteraca), potom se ispalo od Vardara koji je slavio dvaput s 1:0.
  14. Posebno se pamti ljeto 1973. i treći pokušaj Osijeka da se vrati u Prvu ligu. U još jednim kvalifikacijama prvo je eliminirana Priština pobjedama od 1:0 i 2:1, a onda je uslijedio dvostruki ogled sa Zagrebom.
  15. U Gradskom vrtu je, protiv Zagrebaša, bilo 0:0, a u Maksimiru, pred čak 64.128 gledatelja, također nije bilo pobjednika 2:2. Zagreb je slavio u izvođenju „penala“ sa 7:6. Nikada ni prije ni poslije na jednoj nogometnoj utakmici u Hrvatskoj nije bilo više posjetitelja!
  16. U kolovozu 1973. NK Osijek je ostvario najuvjerljiviji trijumf u jednoj službenoj utakmici. Svladana je Mura iz Murse Sobote rezultatom 10:1.
  17. U ljeto 1977., nakon 21 godine, grad na Dravi je opet dobio prvoligaša! Osijek je sezonu među drugoligašima zapadne skupine završio na prvom mjestu, ispred Novog Sada.
  18. Iste je godine (1977.) izgrađeno potpuno novo zdanje stadiona Gradski vrt na kojem osječki nogometaši igraju od 1958.
  19. Tijekom ljeta 1978. u Gradskom vrtu je gostovala momčad tadašnjeg engleskog prvaka Nottingham Foresta s kojom je Osijek igrao neriješeno 1:1. Nottingham je poslije bio i dvostruki prvak Europe…
  20. Bijelo-plavi su se ekspresno vratili među prvoligaše već u sezoni 1980/81. kada su bili uvjerljivo prvi među drugoligašima. Iz toga su vremena ljubimci publike bili Ivan Lukačević, Ivica Grnja, Ljubomir Petrović, Stjepan Čordaš i ostali…
  21. U studenome 1981. u Gradskom vrtu je gostovao slavni AC Milan (1:1) u okviru Srednjoeuropskog (SE) ili Mitropa kupa. Strijelac za Osijek bio je Ilija Šormaz.
  22. Rekord stadiona Gradski vrt zabilježen je 4. travnja 1982. kada je prvenstvenu utakmicu protiv Dinama pratilo oko 40.000 gledatelja od kojih su mnogi doslovno provalili na veliku zapadnu tribinu koja još nije imala uporabnu dozvolu!
  23. Iste je te 1982. utemeljena Škola nogometa NK Osijek zahvaljujući našem nezaboravnom Andriji Vekiću koji je bio njezin idejni začetnik i inicijator.
  24. Bijelo-plavi su u sezoni 1983/84. ostvarili najbolji plasman među jugo-prvoligašima. Zauzeli su visoko, šesto mjesto.
  25. Klupske prostorije u studenome 1986. „preseljene“ su iz Sportske dvorane Zrinjevac na stadion Gradski vrt.
  26. U proljeće 1988. osječka navijačka skupina dobiva naziv „Kohorta“. Pojam dolazi od latinske riječi cohors (temeljna pješačka taktička jedinica rimske vojske) koja je odražavala čvrstu i povezanu skupinu ljudi.
  27. Juniori NK Osijek osvojili su Kup bivše Jugoslavije, svladavši u finalu, odigranom na stadionu JNA u Beogradu, momčad OFK Titograd s uvjerljivih 4:1. Strijelci su bili S. Mišković, Metić, Cvitanović i Kulešević, a Osječane je predvodio kapetan A. Petrović.
  28. Dana 20. travnja 1989. Osijek je pobijedio Dinamo u Maksimiru rezultatom 3:1. Dvostruki strijelac je bio Davor Šuker, tada prvi „topnik“ našeg prvoligaša.
  29. U ožujku 1989. Šuker je postigao pet golova na jednoj utakmici u borbi za bodove. Bilo je to protiv Čelika u Gradskom vrtu kada je Osijek slavio s visokih 6:2.
  30. Šuker je u toj sezoni 1988/89. bio i najučinkovitiji igrač Prve savezne lige. U bijelo-plavom dresu postigao je 18 golova i jedini je igrač Osijeka koji je u bivšoj državi bio prvi strijelac Lige.
  31. U sezoni 1990/91. NK Osijek je igrao u skupini 11 Interoto kupa i u konkurenciji rumunjskog Sportula, danskog Odensea i bugarskog Pirina zauzeo treće mjesto.
  32. U istoj natjecateljskoj godini u osječkim redovima su prvi puta u povijesti zaigrali i stranci. Bili su to Bjelorusi Aleksandar Metlicki i Andrej Šalimo.
  33. U svibnju 1991. Osječani su nastupili pred rekordnim brojem gledatelja na jednom gostovanju u klupskoj povijesti. Na beogradskoj Marakani ogled Crvene zvezde i Osijeka (5:1) pratilo je 70.000 ljudi!
  34. Bilježimo prvi nastup Bijelo-plavih u novoosnovanom HNL-u, protiv Zagreba u Đakovu (u našem gradu se nije moglo igrati zbog sigurnosnih razloga u vrijeme Domovinskog rata), 29. veljače 1992. Bilo je 1:0 za Osijek, uz pogodak Roberta Špehara.
  35. Na kraju premijerne sezone Prvenstva Hrvatske Osječani su zauzeli treće mjesto. Bio je to odličan plasman s obzirom da nijednu utakmicu naš prvoligaš nije odigrao u Gradskom vrtu.
  36. Osijek je prvu utakmicu HNL-a na svom stadionu odigrao 22. kolovoza ’92 protiv Šibenika i pobijedio 2:0.
  37. U sezoni 1994/95. NK Osijek je prvi puta u povijesti, nakon osvojenog 3. mjesta, izborio pravo sudjelovanja u jednom relevantnom europskom natjecanju – Kupu UEFA.
  38. Robert Špehar je s 23 postignuta pogotka bio prvi strijelac HNL-a.
  39. NK Osijek je imao svoj debi u Kupu UEFA 8. kolovoza 1995. protiv Slovana u Bratislavi. U prvoj utakmici pretkola Slovaci su na svom stadionu slavili sa 4:0. Uzvrat je, zbog ratne opasnosti, odigran u Kranjčevićevoj (0:2).
  40. U Gradskom vrtu su 11. travnja 1998. u rad pušteni reflektori, bilo je to na utakmici sa zagrebačkom Croatijom – 1:1).
  41. U ljeto ’98, točnije 11. kolovoza, Osijek je ostvario svoju prvu pobjedu u Kupu UEFA, svladavši u pretkolu favoriziranu momčad belgijskog Anderlechta s 3:1 pred 15.000 gledatelja na svom stadionu. Strijelci su bili Petar Krpan, Mario Prišć i Jurica Vranješ.
  42. Dana 30. svibnja 1999. NK Osijek je osvojio svoj do sada jedini trofej. U finalu Kupa Hrvatske, na stadionu Maksimir, svladao je Cibaliju s 2:1. Strijelci su bili Dumitru Mitu u 90. i Davor Lasić u 97. minuti, kada je tzv. „zlatnim golom“ odlučio pobjednika.
  43. Nakon povratka u Osijek, Bijelo-plavi su imali veliki doček na Trgu Ante Starčevića na kojemu se okupilo više tisuća navijača i simpatizera NK Osijek.
  44. Krajem rujna 1999. u okviru 1. kola Kupa UEFA Bijelo-plavi su odmjerili snage s engleskim West Hamom (predvodili su ga dugogodišnji reprezentativci Engleske Rio Ferdinand i Frank Lampard) i u Gradskom vrtu izgubili 3:1.
  45. U sezoni 2000/2001. Osijek je prvi puta bio jesenski prvak Hrvatske, a u Kupu UEFA je dogurao do 3. kola eliminiravši danski Brondby (2:1, 0:0), bečki Rapid (2:1 i 2:0), a ispao je pomalo nes(p)retno od praške Slavije (2:0, 1:5).
  46. Samo je korak, u to vrijeme, dijelio Bijelo-plave od proljeća u Europi. U gradu je vladala prava navijačka groznica, a na utakmice u Beč i Prag putovalo je više od tisuću Osječana!
  47. Dana 9. rujna 2000. naš je prvoligaš prvi puta u HNL-u slavio u Maksimiru. Golom Damira Vuice bilo je 1:0 za izabranike Stanka Mršića.
  48. Igrač Osijeka Nenad Bjelica u tradicionalnoj anketi „Večernjeg lista“ proglašen je najboljim hrvatskim nogometašem u 2.000. godini, ispred internacionalaca Nike Kovača i Alena Bokšića!
  49. U sezoni 2001/2002. Osječani su opet igrali u Kupu UEFA. U pretkolu su izbacili latvijski Dinaburg, potom su u 1. kolu bili uspješniji od slovenske HIT Gorice, a onda ih je zaustavio grčki AEK.
  50. U proljeće 2002. kormilo Osijeka preuzeo je legendarni Miroslav Ćiro Blažević koji se kraće vrijeme zadržao na osječkoj klupi.
  51. U jesen 2002. u prometnoj nesreći je poginuo naš napadač i mladi hrvatski reprezentativac Danijel Popović.
  52. Robert Špehar je u sezoni 2003/2004. drugi puta u dresu Osijeka, nakon ’95, bio najbolji strijelac HNL-a sa 18 golova.
  53. Juniori NK Osijek pod vodstvom Gorana Popovića bili su u sezoni 2005/2006. prvaci Hrvatske i osvajači nacionalnog Kupa!
  54. Iz 2010. godine pamti se najveći izlazni klupski transfer – prodaja Domagoja Vide u Bayer Leverkusen za 2,4 milijuna eura.
  55. U svibnju 2012. Osijek je po drugi puta zaigrao u finalu Kupa Hrvatske. U Gradskom vrtu je protiv Dinama bilo 0:0, a u uzvratu u Maksimiru 3:1 za Modre.
  56. Osječani su u tom ogledu, pri rezultatu 2:1, propustili realizirati kazneni udarac kojega je izveo Josip Lukačević, a njegovu je namjeru „pročitao“ Dinamov vratar Kelava. Bila je to velika prigoda za drugi klupski trofej u povijesti Bijelo-plavih…
  57. Nakon 11 godina osječka je momčad ponovno u Europi (ne računajući Intertoto kup). U drugom pretkolu Europske lige u sezoni 2012/2013. eliminirana je od švedskog Kalmara, nakon što je prethodno izbačena FC Santa Coloma iz Andore.
  58. Dana 28. ožujka 2013. završen je proces preoblikovanja Kluba i NK Osijek iz Udruge građana postaje Sportsko dioničko društvo. Većinski vlasnik je Grad Osijek
  59. Josip Barišić je 17. svibnja 2014. u 83. minuti postigao izjednačujući pogodak za konačnih 1:1 u presudnom susretu protiv Hrvatskog dragovoljca u Gradskom vrtu. Tako su Osječani uz puno muke uspjeli sačuvati prvoligaški status.
  60. Na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća 19. siječnja 2016. jednoglasno je prihvaćena ponuda Lorinca Meszarosa i njegovog poslovnog partnera, Osječanina Ivana Meštrovića za kupovinu većinskog paketa dionica NK Osijek
  61. Dana 12. veljače 2016. u Hotelu Osijek i službeno je obavljena primopredaja Kluba od strane Grada Osijeka, prvi puta u ruke privatnih vlasnika našeg prvoligaša. Predsjednik Uprave postaje Ivan Meštrović, direktor Igor Galić, a sportski direktor Alen Petrović. Lorinc Meszaros je predsjednik Nadzornog odbora.
  62. U sezoni 2016/2017. Bijelo-plavi su ostvarili čitav niz klupskih rekorda: najviše gostujućih pobjeda u povijesti (ukupno devet, od toga pet uzastopnih), najviše osvojenih bodova (66), broj uzastopnih pobjeda u Gradskom vrtu (7)… Momčad je već osam kola prije kraja sezone i matematički izborila Europu.
  63. Zoran Zekić prvi je trener u osječkom prvoligašu koji je na klupi u HNL-u, u kontinuitetu proveo više od tri godine. Pod njegovim vodstvom Osijek je nakon 16 godina slavio protiv Dinama u Maksimiru, poslije devet godina pobijedio Slaven Belupo u Koprivnici, nakon sedam godina uspio svladati Lokomotivu na svom terenu…
  64. Dana 27. srpnja 2017. NK Osijek je ostvario vjerojatno i najveću pobjedu u svojoj povijesti! U okviru 3. pretkola Europske lige u Eindhovenu je svladan bivši prvak Europe, slavni PSV, golom Borne Barišića za pobjedu od 1:0 pred 30.000 gledatelja.
  65. U Gradskom vrtu, 3. kolovoza 2017., još jednom je pao PSV! U sjajnoj atmosferi strijelac za pobjedu bio je Petar Bočkaj, a eliminacija Nizozemaca od hrvatskog predstavnika odjeknula je diljem Europe i proglašena pravom senzacijom.
  66. Osijek je u cjelini gledajući imao vrlo zapaženu ulogu u Europi, došao je do play-off runde uz šest pobjeda u osam nastupa te je bio korak do plasmana u grupnu fazu natjecanja.
  67. Osječani su u domaćim ogledima s PSV-om i Austrijom imali rasprodan stadion, budući da je „planulo“ svih 15.000 ulaznica za oba dvoboja u Gradskom vrtu.
  68. Dana 14. prosinca 2017. i službeno su započeli pripremni radovi na izgradnji Kampa Pampas Škole nogometa NK Osijek koji će biti najmoderniji u ovom dijelu Europe…
  69. U samo dvije godine godine naš je Klub od grčevite borbe za opstanak i stalne prijetnje stečajem potpuno konsolidiran u svakom pogledu. Momčad nam je ponovno među četiri najbolja prvoligaša i odlično je prezentirala hrvatski nogomet na europskoj sceni.
  70. Bijelo-plavi navijački klub ima gotovo 23.000 članova. Globalni projekt „Pokrenimo grad“ potpuno je zaživio i grad na Dravi je opet postao prepoznatljiv po svom NK Osijeku.
  71. Prvi puta u svojoj povijesti Bijelo-plavi su polusezonu u HNL-u završili na drugom mjestu, a u aktualnoj sezoni 2018/2019 izborili su i polufinale Kupa Hrvatske.