Logo

X

Najezda “smrdljivaca” u gradu Osijeku

Smrdljive stjenice nisu štetne za ljude i mogu jedino izbaciti miris kao obrambeni mehanizam a upravo taj miris je ono negativno kod tih kukaca

Grad Osijek i njegova okolica je žrtva novorođenih “smrdljivaca”. Problem je to pogotovo kada otvorite vrata, prozor ili boravite na otvorenom. U gradu ali i okolnim mjestima stanovnici to dobro znaju pa se svatko bori s njima kako zna i umije.

Tako su i Svjetsko prvenstvo u gađanju glinenih golubova na Pampasu počeli pratiti i smrdljivi martini, koji su Streljanu unazad par dana pretvorili u svoj dom, to mogu posvjedočiti i brojni gledatelji, ali i oni koji marljivo rade na organizaciji natjecanja.

Ovi kukci pripadaju porodici smrdljivih stjenica koja broji oko 5000 vrsta, pripadnici su poznati po karakterističnim žlijezdama smještenim na donjoj strani prsišta, između prvog i drugog para nogu iz kojih ispuštaju tekućinu neugodnog mirisa, u Hrvatskoj su najčešće vrste smrdljivi martin i smrdljiva greta.

Postoje i štetne, ali i korisne vrste, tako jedne mogu nanijeti štetu poljoprivrednicima, dok druge se mogu uzgajati u svrhu ubijanja ostalih nametnika iz prirodnog okruženja, no ima i vrsta koje mogu uzrokovati zdravstvene poteškoće kod ljudi kao što su npr. alergije pa treba pripaziti kada ih uklanjamo iz stambenih prostora.

Smrdljive stjenice nisu štetne za ljude i mogu jedino izbaciti miris kao obrambeni mehanizam, dok mrežaste stjenice svojim ubodom mogu izazvati kožnu alergiju, crvenilo i svrbež.

Načini zaštite su:

  • Mrežica na prozorima i balkonima
  • Žuti papir (privlači ih žuta boja)
  • Kombinacija vode i sapuna ili vode s češnjakom i mentom u prostoru gdje ulaze