Logo

X

Najavljena tradicionalna 6. Sarmijada u Požegi za 31. ožujka

Svi zainteresirani mogu dobiti svoje mjesto na 6. Sarmijadi, svima je ulaznica samo donesena sarma!

Svi koji vole kuhati, ali i ljubitelji sarme – kraljice slavonskog stola, dolaze na svoje. Udruga Požeški čuvari baštine i tjednik Kronika požeško-slavonska organiziraju još jednu gastro manifestaciju 6. Sarmijadu – natjecanje za pripremanje najbolje sarme, najavljuje Kronika požeško-slavonska.

Sarmijada se održava u nedjelju 31. ožujka od 11 sati u Hotelu Grgin dol. Pozivaju se svi koji žele učestvovati da dođu sa svojim najbolje pripremljenim i skuhanim uzorcima sarme, koja može biti u stotinu varijanti, od one sa svinjskim mesom, miješanim mesom, mesom od divljači, posnom i vegetarijanskom sarmom, svatovskom sarmom, sarmom u vinovu listu, sarmom u svježem kupusu, sarmom kakvu prave razni krajevi naše domovine, ali i zavičajna društva stanovnika koji su naselili u prošlosti ove lijepe krajeve Požeštine.

Cilj je sarmu zaštititi kao brand Slavonije ali i da se sarma kao obvezno i nezaobilazno jelo služi i turistima i posjetiteljima koji nas obilaze. Sarmijada ima i natjecatelje i iz ostalih slavonskih županija, jer dobar glas daleko se čuje, pa za ovu šestu godinu očekuje se još boljih i još kvalitetnijih sarmi – istakao je organizator Vladimir Protić koji poziva građane da dođu sa svojom najboljom sarmom na natjecanje te uz šampionsku titulu osvoje i vrijedne nagrade.

Već su prijavljene ekipe iz tri susjedne županije, a dolaze i šampioni sa slavonskih Sarmijada iz Osijeka i Donjeg Miholjca, te po prvi puta i ekipa KUD Kolo iz Vukovara.

Na Sarmijadi se natječe i nekoliko folklornih društava, zavičajnih udruga, restorana, seoskih turističkih objekata, udruga vinogradara, lovačkih udruga, udruga žena, i pojedinaca, a osim kvalitete sarme ocjenjivat će se i nagraditi i najbolja prezentacija sarme i uređenje stola na kojemu centralno mjesto ima sarma. Tako tu bude i servisa za ručavanje starih preko sto godina, ali i tradicionalnog stola kakav se nekada uređivao za blagdane i narodne običaje.

Svi zainteresirani mogu dobiti svoje mjesto na 6. Sarmijadi, svima je ulaznica samo donesena sarma, a prethodno se moraju javiti na broj mob: 098/464-174 i osigurati rezervaciju. Nakon proglašenja pobjednika slijedi blagovanje, veselje, pjesma i ples uz tamburašku glazbu tamburaša De Gotho.