Logo

X

Najavljen bogat program Osječkog ljeta kulture koje će i ove godine trajati dva mjeseca i svi su sadržaji besplatni

OLJK je i za 2023. pripremio 86 raznolikih programa, kojima Osijek kao kulturna metropola istoka Hrvatske nudi sadržaje za oko 800.000 stanovnika i posjetitelja Slavonije, Baranje i Srijema

Zamjenik gradonačelnika i predsjednik Organizacijskog odbora Osječkog ljeta kulture 2023. Dragan Vulin i ravnatelj Kulturnog centra Ivan Kristijan Majić u srijedu su na konferenciji za novinare najavili najveću kulturnu manifestaciju istočne Hrvatske te predstavili njezin program.

„Nakon prošlogodišnjeg ljeta i iskustva programa u raznim kategorijama u čitava dva ljetna mjeseca, OLJK je i za 2023. pripremio 86 raznolikih programa, kojima Osijek kao kulturna metropola istoka Hrvatske nudi sadržaje za oko 800.000 stanovnika i posjetitelja Slavonije, Baranje i Srijema.

OLJK je projekt Grada Osijeka za čiju je realizaciju zadužen Kulturni centar Osijek, a uz ovu ustanovu, u provođenju programa uključene su i sve druge kulturne ustanove u gradu – HNK u Osijeku, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, GISKO, Muzej likovnih umjetnosti, Muzej Slavonije, Arheološki muzej u Osijeku, Gradske galerije Waldinger te Državni arhiv u Osijeku.

Proračun ovogodišnjeg OLJK-a iznosi 200.000 eura, od čega trećinu sredstava osigurava Grad Osijek, trećinu Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a ostatak osigurava Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Grada Osijeka te sponzori i donatori među kojima valja posebno istaknuti Hrvatsku poštansku banku.

Svečano otvorenje bit će 27. lipnja 2023. (utorak) u 21 sat, a sa zadovoljstvom najavljujemo da će tom prilikom nastupiti nacionalni ansambl LADO sa svojim programom Ladom po svijetu kojega će premijerno izvesti upravo na OLJK-u“, naveo je Dragan Vulin.

„Ovogodišnji OLJK nastavlja s programskim usmjerenjem ka popularizaciji i razvoju publike. Programi komuniciraju jako široku publiku, od djece, ljubitelja filma, glazbe, klasičnijih ili modernijih izričaja, tradicije, likovne umjetnosti i kazališta. Po ovome pristupu Osječko ljeto kulture jedinstvena je manifestacija u Hrvatskoj.

Lokacije koje aktivira Osječko ljeto kulture raznolike su i atraktivne te šalju sliku Osijeka kao ambijentalnog, povijesnog grada punog potencijala. OLJK će tako programe održati na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi, u dvorištu Stare pekare, u Galeriji Waldinger, Barutani, Muzeju Likovnih umjetnosti, Galeriji Knifer, na krovu i u maloj dvorani Kulturnog centra Osijek, Dječjem kazalištu, Donjodravskoj obali kod Kožare, Platou Eurodoma, Katakombama, Državnom arhivu, Parku kralja Tomislava, Muzeju Slavonije i Arheološkom muzeju u Osijeku.

OLJK će i ove godine imati međunarodne programe ostvarene u suradnji s Francuskim institutom i Veleposlanstvom kraljevine Maroko te Institutom Liszt iz Zagreba“- rekao je Ivan Kristijan Majić.

Ulaz na sve programe OLJK-a i ove godine je besplatan, a za programe s ograničenim brojem mjesta, uz prethodnu rezervaciju putem telefona ili e-maila, bit će osigurane besplatne ulaznice koje će se moći preuzeti u Kulturnom centru Osijek ili na lokacijama izvedbe uoči predstave.