Logo

X

Na području Osječko-baranjske županije realiziraju se EU projekti vrijedni 7,2 milijarde kuna

Ovogodišnji je proračun okrenut razvoju te uključuje brojne investicije koje se sufinanciraju europskim novcem, obilježavanje Dana Osječko-baranjske županije prilika je da podsjetimo na najznačajnije projekte

Osječko-baranjska županija posljednjih godina bilježi gospodarski rast, povećanje prosječne plaće, veći broj obrta i tvrtki. U isto vrijeme smanjuje se nezaposlenost, a povećava broj radnih mjesta na tržištu rada. Pozitivnim trendovima svakako doprinose i brojne investicije koje provodi Osječko-baranjska županija, kao i kvalitetniji sustav raspodjele županijskih potpora u skladu s potrebama tržišta.

Na zadnjoj Županijskoj skupštini usvojen je rebalans proračuna koji je povećan za 105 milijuna kuna i danas iznosi rekordnih nešto više od 1,9 milijardi kuna, što je najsnažniji pokazatelj razmjera oporavka i rasta gospodarstva županije. I ovogodišnji je proračun okrenut razvoju te uključuje brojne investicije koje se sufinanciraju europskim novcem.

Obilježavanje Dana Osječko-baranjske županije prilika je da podsjetimo na najznačajnije projekte koji su realizirani u proteklom mandatu te u prvoj godini novog mandata župana Ivana Anušića.

Dostupnija primarna zdravstvena zaštita provedena je na području cijele Osječko-baranjske županije, izgrađen je Centar za autizam u Osijeku, dovršena je energetska obnova 54 zgrade osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja i Opće županijske bolnice Našice, za što je Županija 2018. godine dobila Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivi razvoj u kategoriji Institucija godine. Donesen je Plan razvoja Osječko-baranjske županije za razdoblje do 2027. godine, izrađena je studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala OBŽ, a izgrađena su i opremljena 32 dječja igrališta i 17 sportskih terena i pet športskih školskih dvorana.

Kontinuirano se provode brojni projekti jedinstveni u Hrvatskoj, a neki od njih su projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce, projekt sufinanciranja stambenih kredita, kao i projekt sufinanciranja stambenih kredita.

U tijeku je realizacija kapitalnih projekata koji su pripremani posljednjih nekoliko godina. Tako je pred dovršetkom Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće, gradi se Zgrada 1. Gospodarskog centra u partnerstvu s Gradom Osijekom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, dovršava se Srednja škola Donji Miholjac u suradnji s Vladom RH i Gradom Donjim Miholjcem. Projekt I. gimnazije Osijek spreman je za početak izgradnje (čeka se raspisivanje natječaja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti), a u pripremi je i dokumentacija strateškog projekta revitalizacije brownfield područja OLT Osijek. U tijeku je izgradnja 6 sustava za navodnjavanje, a još desetak je u pripremi.

Važno je istaknuti i projekte koji se realiziraju u suradnji s Vladom RH, resornim ministarstvima i fondovima na svom području. Riječ je o Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, novom KBC-u Osijek, projektima na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U tijeku je i rekonstrukcija zgrade Željezničkog kolodvora Osijek, izgradnja podvožnjaka u Osijeku na Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića kao i izgradnja punog profila autoceste Koridor Vc kroz Baranju. Obnavljaju se povijesni dvorci, gradi se šest aglomeracija i akumulacija zbog zaštite od poplavu, uređuje se desne obale Drave i grade obilaznice.

Na području županije provode se europski projekti vrijedni više od 7,2 milijarde kuna, koje osim županijske uprave, gradova i općina provode i brojni poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici s područja naše županije.

Sa željom i voljom da i u idućoj godini nastavimo rast i razvoj naše županije, djelatnici i dužnosnici Osječko-baranjske županije svim stanovnicima čestitaju Dan Osječko-baranjske županije!